Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Egyptě zabili 47 radikálních islamistů. O život přišla i pětice vojáků

Autor: ČTK - 
16. května 2019
15:15

Egyptské bezpečnostní složky zabily v uplynulých dnech na Sinajském poloostrově 47 radikálů. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na prohlášení armády. O život přišlo také pět příslušníků armády. Kde se vojenské operace odehrály, už armáda neupřesnila. Nezveřejnila ani identitu zabitých extremistů. Pouze uvedla, že během zátahů objevila i 385 výbušných zařízení, která zlikvidovala.

Sinajský poloostrov je dlouhodobě dějištěm střetů mezi egyptskou policií a armádou na straně jedné a islámskými radikály na straně druhé. Napětí v regionu se znásobilo v roce 2013 po sesazení prezidenta Muhammada Mursího z nyní zakázaného Muslimského bratrstva. V uplynulých letech radikálové spáchali útoky i v dalších částech Egypta.

Káhira loni v únoru zahájila rozsáhlou operaci s cílem pročistit nejen Sinaj, ale i části delty Nilu a poušť u hranic s Libyí. Tažení bylo mimo jiné reakcí na útok na mešitu v Bir al-Abdu z listopadu 2017, při kterém zahynulo přes 300 lidí a který je připisován sinajské odnoži organizace Islámský stát (ISIS).

Zobrazit celou diskusi