Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemědělci se zasekla noha v kombajnu. Amputoval si ji na poli kapesním nožíkem

Autor: Mii - 
16. května 2019
00:05

„Udělal jsem, co jsem musel.“ Tak komentuje zemědělec (63) z americké Nebrasky Kurt Kaser kousek, který mu sice zachránil život, ale při kterém si musel i ublížit. Když pracoval na svém poli a sklízel kukuřici, v kombajnu se mu zasekla jedna noha. Věděl, že se na farmě nachází sám a pokud nebude situaci řešit, brzy vykrvácí. Vytáhl proto kapesní nůž a zaklíněnou nohu si sám amputoval. Popsal to server NBC News.

Kaser na svém poli omylem zavadil o mašinu na sklízení kukuřice. Půlka jeho nohy zůstala až po koleno uvězněná ve stroji a nebylo jak ji dostat ven. Stroj stále běžel, noha byla rozdrcená. Kaser neměl mnoho možností, jeho rodina se měla na farmu vrátit až za několik hodin a tou dobou by byl už pravděpodobně mrtvý.

Nohu si proto sám amputoval pomocí kapesního nožíku, který měl v té době u sebe. „Myslel jsem si, že určitě omdlím, ale něco mi říkalo, ať vydržím a pokračuji,“ popisoval farmář, jak se v ten moment cítil. „Udělal jsem, co jsem musel, a a vyšlo to,“ řekl.

„Cítil jsem, jak mi ten nůž přerušuje nervy. Když se mi to nakonec podařilo, odplazil jsem se do domu,“ dodal Kaser. Celá amputace mu podle něj trvala pět minut, přišel při ní o celou holeň a chodilo.

Dva dlouhé bolestivé týdny

Kurt se nyní učí žít s tím, co prožil. Podle svých slov si ale nemá na co stěžovat, stále mu zbyla polovina nohy, mnoho lidí je na tom zdravotně mnohem hůře. „Hodně lidí je na vozíku a nikdy chodit nebude, na to je třeba myslet,“ sdělil Kaser s tím, že on se díky protéze pohybovat bude. Na dotaz, jak zvládá být tolik nad věcí, odpověděl: „Prostě jsem tvrdohlavý. Nechci to vzdát.“

Jeho nehoda nebyla ani trochu příjemná. Nejen, že si sám amputoval nohu pomocí malého nože, ale ještě se po zákroku plazil přes 150 metrů domů, kde si sám zavolal záchranku. V nemocnici nakonec strávil dva dlouhé bolestivé týdny, jak je později popsal.

Momentálně Kurt ještě nechodí, je ovšem odhodlaný brzy to zkusit. Čeká se, až se jeho noha zahojí, aby mohl dostat protézu.

zlymikes ( 16. května 2019 06:03 )

To mi připomíná Pavlíka Morozovova

Zobrazit celou diskusi