Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V dovolenkovém ráji vybuchla sopka. Turisté se dál klidně fotí na aktivním vulkánu

Autor: Mii - 
24. dubna 2019
13:00

Není dobré přibližovat se k aktivnímu vulkánu, který jen před pár dny explodoval. A už vůbec není dobré na něj lézt. Upozorňuje na to šéf Národní agentury pro zmírnění následků katastrof na indonéském ostrově Bali Sutopo Purwo Nugroho. Reagoval tak na fotografie turistů, které začaly kolovat na sociálních sítích a na kterých se skupina baťůžkářů vesele fotí na vrcholu sopky Agung. Ta vybuchla o Velikonoční neděli a je stále aktivní.

Turisté se na sopku vydali jen tři dny poté, co explodovala. Porušili tím přísné vyhlášky, které vstup do zóny kolem vulkánu Agung zakazují, protože stále existuje šance, že nedělní exploze nebyla poslední. Zóna je široká zhruba 4 kilometry.

Skupina turistů nejen, že do ní vstoupila, ale vyšplhala dokonce na vrchol vulkánu, kde se začala fotit, a podle pořízeného záznamu to vypadá, že zde strávila nějakou tu chvilku.

Nugroho její chování silně odsoudil, upozornil, že zakázaná zóna byla vyhlášena z určitého důvodu. Vstup do ní je nebezpečný. „Ačkoli jsou veškeré aktivity do čtyř kilometrů kolem sopky zakázány, někteří turisté jsou neopatrní a chodí ke kráteru. Je to extrémně nebezpečné, protože Agung může vybuchnout znova každý moment,“ uvedl šéf úřadu na twitteru.

Sopka narušila i leteckou dopravu

Sopka Agung se aktuálně podle Indonéského vulkanologického centra nachází v pohotovostním stupni tři ze čtyř možných. Vybuchla v neděli ráno a poslala přes celý ostrov velký prašný mrak. Lety pryč z Bali i na ostrov musely být na několik hodin kvůli zhoršené viditelnosti omezeny.

Podle Nugroha se neděje nic výjimečného a nikdo není v ohrožení, pokud bude dodržovat vyhlášky. „Pro aktivní vulkán je to zcela běžná situace. Veřejnost nemusí panikařit, nic se jí nestane, pokud se bude držet mimo zónu,“ vysvětloval úředník.

Celá Indonésie je velmi náchylná k častým zemětřesením a erupcím sopek. Souostroví leží na tzv. pacifickém „kruhu ohně“, který se táhne podél pacifického pobřeží k západnímu pobřeží Severní a Jižní Ameriky. Konkrétně sopka Agung je velmi aktivní, naposledy zažila erupci v roce 2017, v roce 2018 pak následovala jedna drobná.

Jedna z dřívějších erupcí sopky Agung:

Zobrazit celou diskusi