Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nemocný muž měl jako první podstoupit transplantaci hlavy. Raději zplodil syna

Autor: Mii - 
10. dubna 2019
15:15

Valerij Spiridonov (33) z Ruska chtěl být držitelem neobvyklého titulu: „první člověk, který podstoupí transplantaci hlavy“. Trpí nevyléčitelnou a komplikovanou chorobou nazvanou Werdnigův-Hoffmannův syndrom, která jej upoutala na vozík. Téměř se nemůže hýbat a jeho životní vyhlídky jsou chabé. I proto chtěl kvůli vidině nového těla podstoupit kontroverzní operaci. V prosinci 2018 ale náhle oznámil, že změnil názor. Nyní v britském pořadu Good Morning Britain prozradil, proč.

„Za vším hledej ženu.“ Tak zní známé pořekadlo, podle kterého jsou ženy skrytými hybatelkami všech světových událostí. V případě Spiridonova to platí do puntíku. Mladý Rus prohlásil, že transplantaci hlavy nakonec odmítl, protože si našel manželku a narodil se jim syn.

Konkrétně se jim dítě narodilo v listopadu, tedy několik měsíců před plánovanou transplantací. Spiridonov tehdy okamžitě pocítil, že otcovské povinnosti jsou důležitější, byť je kvůli své nemoci značně omezen. „Život jde dál. Mám vlastní věci, které chci dělat, a nemůžu na transplantaci čekat věčně. Můj stav se jeví stabilizovaně,“ popisoval Rus, proč změnil názor.

„V mém životě se objevila žena, do které jsem se zamiloval. Můžu s radostí říct, že jsem ženatý, mám nádherné dítě a vedu firmu,“ pokračoval. Dokonce začal se studii a změnil bydliště. „Jsem teď nesmírně šťastný. Přestěhoval jsem se do Ameriky a snažím se získat magisterský titul. Vděčím za to své víře a manželce,“ říká Spiridonov.

Experimentu stále věří

Muž se chtěl účastnit operace, kterou plánuje provést italský lékař Sergio Canavero přezdívaný dr. Frankenstein. Názory na tohoto neurochirurga se liší, mnoho lidí jej má za šarlatána, protože říká, že se mu již úspěšné transplantace povedly, byť u zvířat. Jeho hlavním cílem je vyvrátit tvrzení, že odstranění hlavy od míchy znamená smrt.

Spiridonov doufal, že mu transplantace hlavy dá tělo, kterým by se mohl skutečně pohybovat, ne jako doposud. Nyní z toho sice vycouval, ale stále věří, že Canaverův výzkum má potenciál a dokáže paraplegikům po celém světě postavit se jednou na vlastní nohy.

Canavero nakonec místo Rusa zvolil ke svému experimentu anonymního muže z Číny, který je k tomu podle něj vhodnější. Operace ještě neproběhla, stále se připravuje. Spiridonov nevylučuje, že pokud bude zdařilá, v budoucnu by se k myšlence vrátil. Vědecká obec je ovšem směrem k zákroku velmi skeptická.

Monikay ( 10. dubna 2019 19:32 )

ani se mu nedivím že si to rozmyslel

Zobrazit celou diskusi