Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plešatý podnikatel (†43) zemřel po transplantaci vlasů. Selhaly mu orgány

Autor: Mii - 
16. března 2019
15:45

Těšil se, že si bude užívat bujarou hřívu. Místo toho mu rodina zařizuje pohřeb. Podnikatel Shrawan Humar Choudhary z Indie si na klinice v Bombaji zaplatil komplikovanou 12hodinou transplantaci vlasů, která měla pomoci vyřešit jeho plešatost. Stálo ho to přes 160 tisíc korun. Nové vizáže si ale dlouho neužíval, jen den po proceduře zemřel. Informují o tom The Times of India.

Choudhary si k transplantaci vybral soukromou kliniku. Nic o svém nápadu rodině a přátelům neřekl, jednoduše přišel, ukázal 500 tisíc rupií (v přepočtu zhruba 160 tisíc korun) a požadoval, ať se o něj personál postará.

Transplantaci chtěl mít co nejrychleji za sebou, prosil proto, aby mu klinika mohla aplikovat 9000 vlasových štěpů. To je trojnásobek množství, které je doporučováno aplikovat během jednoho sezení. Zda mu doktor Vikas Halwai se žádostí vyhověl, je momentálně předmětem vyšetřování.

Větší množství než je obvyklé mu ovšem doktor musel aplikovat. Choudharymu se komplikace začaly projevovat kolem čísla 3700, na které se vůbec dostat neměl. V té chvíli začal cítit, že ho bolí krk, a vzal si prášky proti bolesti.

Když začal mít i problémy s dýcháním, klinika jej poslala do nemocnice. Zde strávil několik hodin a následně zemřel. Smrt byla popsána jako náhodná, policie přesto začala vyšetřovat, jak klinika transplantaci prováděla. Přesná příčina smrti zatím zjištěna nebyla. Předpokládá se ale, že ji způsobil anafylaktický šok.

Je to profesionál, brání doktora kolegové

Asociace estetických plastických chirurgů v Indii v reakci uvedla, že problémy s dýcháním má po této proceduře jen minimum zákazníků. Zmínila také, že lidé často na lékaře tlačí, ať v jednom sezení pokryjí větší plochu, než je nutné, a pak mohou vznikat problémy.

„Nevkládáme více než 2500 až 3000 štěpů najednou. Dáváme si také pozor, ať je to dokončeno během šesti až osmi hodin. Prodloužená anestezie může zadělat na potíže,“ komentovala asociace. Číslo 3000 je standardem i u západních klinik.

Doktor Halwai je podle sdružení spolehlivý profesionál, který transplantace vykonává déle jak osm let. Asociace si nemyslí, že by s jeho prací byl problém. Jediný faktor, který by mohl přispět k problému, je podle ní uklizenost v ordinaci.

Co je anafylaktický šok

Anafylaktický šok je nebezpečný stav, který může člověka zabít v řádu minut. Je to silná alergická reakce projevující se po kontaktu s určitými látkami nebo potravinami. Mezi symptomy patří vyrážka, problémy s dýcháním, zrychlený tep, úzkost, otoky a ztráta vědomí. Nakonec dojde k celkovému selhání orgánů a smrti.

Na šok se musí reagovat okamžitě, lze ho zklidnit podáním adrenalinu. Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří trpí alergiemi, může se ale objevit u lidí bez předchozího známého stavu.

europa ( 17. března 2019 06:47 )

Lepší bejt plešatej a živej, než mrtvej

ostuda ( 16. března 2019 23:50 )

jestli dělaj taky bobry

naidka ( 16. března 2019 20:17 )

Může mu být útěchou, že aspoň umřel vlasatý.

20tina12 ( 16. března 2019 16:54 )

A proč mu pan doktor dat tolik štěpů neodmítl?

Zobrazit celou diskusi