Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Žena mi zemřela kvůli nedostatku léků.“ Tisíce lidí vyšly na protest proti Madurovi

Autor: ČTK - 
6. dubna 2019
22:45

Tisíce Venezuelanů po celé zemi vyšly dnes znovu demonstrovat proti autoritářské vládě prezidenta Nicoláse Madura, jejíž hospodářská politika způsobila podle opozice i řady expertů v zemi ekonomickou a humanitární krizi. Podle opozičních médií bylo jen ve městě Maracaibo zraněno po zásahu bezpečnostních složek nejméně 30 lidí.

Policie také při manifestacích zatkla několik lidí, včetně dvou poslanců Nory Brachové a Renza Prieta, které posléze propustila. Nejméně tři desítky zraněných si vyžádal zásah policie proti demonstrantům ve městě Maracaibo, kde šli lidé manifestovat před sídlo národní energetické společnosti Corpoelec.

Venezuelané se totiž v posledních týdnech potýkají se stále častějšími výpadky elektřiny, které provází i přerušování dodávek vody. Kvůli tomu se zavírají také obchody a školy, elektřina chybí i v nemocnicích.

Venezuelský protest proti Madurovu režimu: Chybět nemohl ani lídr Guaidó (6.4.2019) Venezuelský protest proti Madurovu režimu: Chybět nemohl ani lídr Guaidó (6.4.2019) | Reuters

„Jsem otec rodiny, mám rád své děti, ženu i matku a oni mi je zabíjejí. Radši se nechám zastřelit na demonstraci, než abych umíral v agonii,“ popsal zoufalou situaci televizi TV Venezuela jeden z demonstrantů v Caracasu. „Kvůli nedostatku léků mi umřela žena. Nechci takovouto Venezuelu, chci Venezuelu svobodnou,“ uvedl další z účastníků manifestace.

Dnešní demonstrace svolal stejně jako v předchozích týdnech předseda opozicí ovládaného parlamentu Juan Guaidó, jehož velká část Venezuelanů i na šest desítek zemí uznává za prozatímního prezidenta.

Pětatřicetiletý Guaidó se jím prohlásil z pozice šéfa parlamentu letos 23. ledna poté, co poslanci odmítli uznat nový mandát prezidenta Madura s tím, že vzešel z nesvobodných voleb. Právě transparentní volby jsou jedním z cílů opozice.

„Budeme chodit demonstrovat, dokud nedosáhneme svobody,“ prohlásil dnes na demonstraci v Caracasu Guaidó, který vyzval k dalšímu protestu na středu. Pozval také státní zaměstnance, aby přišli v pondělí na jednání s opozicí do parlamentu a pomohli k obnovení demokracie v zemi.

Venezuelský protest proti Madurovu režimu: Chybět nemohl ani lídr Guaidó (6.4.2019) Venezuelský protest proti Madurovu režimu: Chybět nemohl ani lídr Guaidó (6.4.2019) | Reuters

Primárním cílem opozice je otevření hranic pro humanitární pomoc, která čeká v Kolumbii a kterou Madurova vláda odmítá do země vpustit, protože ji označuje za americkou intervenci. Spojené státy jsou hlavním podporovatelem venezuelské opozice a snaží se Madura přimět k rezignaci mimo jiné hospodářskými sankcemi. Ty Washington zaváděl postupně na představitele Madurova režimu, letos ale sáhl i k sankcím vůči venezuelské státní ropné společnosti PDVSA.

Ropa je hlavním zdrojem příjmů Venezuely. Naposledy v pátek zavedlo americké ministerstvo financí sankce vůči dvěma firmám - se sídlem v Řecku a v Libérii -, které dovážejí venezuelskou ropu na Kubu, a vůči 34 lodím ve vlastnictví PDVSA.

„Kuba je jedním z hlavních dovozců venezuelské ropy a za to Caracasu pomáhá mimo jiné vysíláním poradců, vojáků či agentů rozvědky. To vše s cílem, aby Maduro zůstal u moci,“ zdůvodnily Spojené státy mimo jiné páteční sankce. Manifestace dnes svolala i Madurova socialistická strana, jejíž příznivci se sešli v Caracasu. Maduro má stále i podporu armády, jejíž část je vládě loajální kvůli obavám z represí. Za Madurem stojí i Rusko, Čína nebo Turecko.

Venezuelský protest proti Madurovu režimu: Chybět nemohl ani lídr Guaidó (6.4.2019) Venezuelský protest proti Madurovu režimu: Chybět nemohl ani lídr Guaidó (6.4.2019) | Reuters

Desterz ( 7. dubna 2019 09:28 )

Někdo patrně dostal domácí úkol napsat ostře tendenční článek. Za mně je to za výbornou. Charašo, továryšči, otlíčnaja rabóta!

jenis ( 7. dubna 2019 01:25 )

NATO je doplněk amerického impéria https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_17120.htm https://www.globalresearch.ca /canadian-analyst-st-nato-appendage-u-s-empire/5669567?utm_campaign=magnet&utm_source=article_pa ge&utm_medium=related_articles

asijo ( 7. dubna 2019 00:55 )

Poděkujte za to politice USA.

qmurq ( 7. dubna 2019 00:07 )

Copak to? Neukvapil se Zeman? Zaslal blahopřejný dopis Guaidó s pozváním do ČR a za Madurem stojí Rusko, Čína nebo Turecko. To jsou věci, he.

Taurus70 ( 6. dubna 2019 23:28 )

Kde je ta demonstrace ze stredy na podporu Madura a to rozhodne nebylo par tisic lidi🤔🤔Ta informovanost zacina byt horsi jak za Komaru a procpak mezinarodni spolecenstvi nevyzve Macrona k odstoupeni a predani presidentskeho uradu?

Zobrazit celou diskusi