Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

50 vražd a 39 pokusů o ně. Šílený střelec ze Zélandu se chce u soudu hájit sám

Autor: ČTK - 
4. dubna 2019
08:35

Od masakru v novozélandských mešitách uběhly zhruba tři týdny a už padla první obvinění. Australský střelec má na krku pět desítek vražd a necelé čtyři desítky pokusů o ně. Obvinění ale nemusí být konečná. Na šílené vraždění na Novém Zélandu reaguje i Austrálie - po Facebooku požaduje odstranění všech videí s prvky násilí. V opačném případě mohou za mříže i manažeři.

Australan Brenton Tarrant, obviněný z vraždění ve dvou mešitách novozélandského města Christchurch, se bude odpovídat z padesáti zločinů vraždy a devětatřiceti pokusů o vraždu. Oznámila to ve čtvrtek novozélandská policie. Další obvinění podle ní nejsou vyloučena.

Střelec se chce hájit sám

Osmadvacetiletý bělošský extremista, který 15. března svůj útok nahrával a přenášel v přímém přenosu na internetu, předstoupí v pátek před soud, aby vyslechl obvinění.

Řízení má být krátké, jeho obsahem bude kromě obvinění jen úřední identifikace obžalovaného. Nebude v této fázi ani dotázán, zda se cítí vinen. Obhajovat se chce sám.

V Austrálii budou sociální sítě bez násilí

Australský parlament ve čtvrtek v Canbeře schválil zákon, který pokutuje společnosti vlastnící sociální média a umožňuje uvěznit jejich manažery, pokud bezodkladně neodstraní ze sítě násilný obsah.

Zákon je bezprostřední reakcí na střelbu v Christchurch. Firmy mohou být potrestány pokutou ve výši deseti procent ročního obratu a manažeři až tříletým vězením.

Společnosti jako Facebook nebo Google se dopustí trestného činu, pokud ze svých serverů neodstraní videa nebo fotografie vražd, mučení nebo znásilnění. Australskou policii jsou podle zákona povinny o podobném obsahu informovat v „rozumné“ době, uvedla agentura Reuters.

Desterz ( 7. dubna 2019 18:12 )

To je nářez. Vzpomínám na dějepis, na dobu temna po roce 1620, kdy lidé schovávali "nepohodlné" knihy pod podlahy a zahrabávali je do země. Ale co to kecám. Jakákoli případaná podobnost s aktuálními událostmi je čistě náhodná. Úplně čistě. Vážně. Fakt.

havran2 ( 4. dubna 2019 13:35 )

Jaké saky-paky,měli ho hned pověsit !

Zobrazit celou diskusi