Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zděšení v dovolenkovém ráji Čechů: Z moře vytáhli čtyřmetrového žraloka

Autor: Petr Šour - 
1. dubna 2019
21:35

Když se vloni v červnu objevil u pobřeží Mallorky pětimetrový žralok bílý, uklidňovali představitelé turistického ráje Čechů a Němců vystrašené návštěvníky, že jde o ojedinělý jev. Nyní vytáhli z moře dalšího macka!

Tentokrát nešlo o živého lidožravého žraloka bílého, ale o mrtvého žraloka šedého. Opět ho byl pořádný kus – měřil přes čtyři metry! Správa přístavu Puerto Portals na jihozápadě ostrova mezi Palmou a Magalufem musela na vylovení zdechliny přivolat jeřáb. „Na těle měl zranění odpovídající úderu od velkého lodního šroubu,“ cituje deník Majorca Daily Bulletin oficiální zprávu biologů pro vedení města.

Vracejí se?

U Baleárských ostrovů, mezi které Mallorca patří, byl vloni spatřen velký bílý žralok po 30 letech. Natočili ho mořští biologové, kteří v oblasti prováděli vědecký výzkum. „Zahlédli jsme černou ploutev nad hladinou a pak hned viděli, že jde o žraloka bílého,“ řekl člen výpravy Fernardo López-Mirones. „Podmínky v moři byly úžasné, zvíře plavalo zhruba tři metry od lodi. Pozorovali jsme ho přes hodinu,“ dodal.

Loví hlavně v hloubkách

Žralok šedý dosahuje délky až 5,5 metru a hmotnosti i přes 600 kg. Má protáhlé štíhlé tělo a krátký tupý rypec. Zbarvení mívá proměnlivé, většinou je šedý nebo kakaově hnědý. Živí se rejnoky, korýši a rybami, dokonce i tuleni, pokud se v jeho lovišti vyskytují.

VIDEO: Žralok v Miami kličkoval mezi plavci. Ti si ho nevšimli.

1pravda1 ( 1. dubna 2019 22:55 )

Čelisti

Zobrazit celou diskusi