Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Panika v dovolenkovém ráji Čechů: U břehu se objevil obří lidožravý žralok

29. června 2018
16:26

Strach obchází oblíbenou dovolenkovou destinací milionů turistů z celého světa. U břehů Mallorcy se objevil obří žralok bílý, který útočí i na lidi. Lidožravého žraloka spatřili ve španělských vodách poprvé za 30 let.

Obří žralok bílý byl spatřen u jižního pobřeží Mallorcy, zhruba 13 kilometrů od ostrova Cabrera. Vyfotila ho vědecká expedice Alnitak, která pak zprávu oznámila na Facebooku. Podle jejich odhadu měl přibližně pět metrů a vědci ho pozorovali přibližně 70 minut.

"V posledních letech se objevila různá nepotvrzená svědectví a zvěsti, ale toto je první vědecké pozorování přítomnosti bílého žraloka ve španělských vodách za posledních nejméně 30 let," uvedla expedice.

Velcí bílí jsou jedním ze 47 druhů žraloků, kteří žijí ve Středozemním moři. Ze všech druhů žraloků jsou zodpovědní za nejvíce nevyprovokovaných útoků na lidi. Turisté se ale ve Španělsku častěji mohou potkat se žralokem modrým, který se občas přiblíží i k rušným plážím. Naposledy k tomu došlo v půlce června na Menorce v oblíbeném letovisku Arenal d'en Castell.

krista2018 ( 29. června 2018 17:58 )

no jo, skončila škola a k moři nastoupily učitelky, tak žralok nesmí chybět

Zobrazit celou diskusi