Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Panika v dovolenkovém ráji: Krvavá lahev s nápisem ebola vyděsila Mallorcu

Autor: Mii - 
28. května 2018
14:40

Pozdvižení vyvolal nález podezřelé lahve s červenou tekutinou v Palmě, hlavním městě oblíbené turistické destinace Mallorca. Předmět měl na sobě nápis „Filoviriade ebola virus ARN“ odkazující na smrtelnou nemoc, která v minulých letech usmrtila tisíce lidí. Policie okamžitě celou oblast uzavřela a nádobu s krví odvezla do nemocnice on Espases, odkud byla dále poslána do specializovaného centra v Madridu pro testování.

Lahev našli v pátek v osm hodin večer před bytovými jednotkami ve čtvrti Arxiduc a přímo u vstupu do turistické oblasti. Šlo o tu samou nádobu, která se používá v nemocnicích a obsahovala tmavou červenou tekutinu podobnou krvy. Na skleněném povrchu byla nalepena etika s odborně popsaným virem eboly.

Jako první si předmětu posazeného na poštovní schránce všiml jeden z obyvatelů domů. Okamžitě zavolal policii, která na místo poslala protichemickou jednotku. Ta celý blok uzavřela, lidem v budově zakázala několik hodin vycházet a oblast kompletně dezinfikovala. Lahev poslala k odbornému přezkoumání.

Experti: Byl to asi špatný vtip

Podle místních médií je nepravděpodobné, že by lahev skutečně obsahovala smrtelný virus. Pokud by pocházela ze zdravotnického zařízení, obsahovala by čárový kód, podle kterého by bylo vyhledatelné, odkud pochází. I tamní zdravotničtí experti vyjádřili přesvědčení, že jde nejspíš o velice špatný vtip.

Policie nicméně zahájila vyšetřování, v rámci kterého chce zjistit, kde se lahev vzala. V pondělí vyslechne obyvatele obytného domu, zda něco nespatřili. Pachateli hrozí až několik let vězení.

Játra na „krvavou kaši“

Ebola je jednou z nejnebezpečnějších nemocí, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Je to kvůli jejímu rychlému nástupu a absenci léčby. Nemocného obvykle potká vysoká horečka, bolest hlavy, zánět spojivek, zvracení a průjmy.

Poté přijde krvácení, nejdříve do trávicího traktu, později ze všech tělesných otvorů. Zároveň s tím vzniká těžké poškození všech vnitřních orgánů, hlavně jater – pitvy některých mrtvých odhalily, že nemoc játra doslova „rozmixuje na krvavou kaši“. Přežití záleží na fyzické zdatnosti jedince a kmenu viru.

Veřejnost si ebolu pamatuje zejména kvůli její epidemii v západní Africe z let 2013-2015, při níž zemřelo cca 11 tisíc lidí. Aktuálně v Demokratické republice Kongo dochází k dalšímu šíření nemoci, úřady registrují 31 nakažených a 9 úmrtí.

y1xcvbnm ( 28. května 2018 15:27 )

Šlo o tu samou nádobu, která se používá v nemocnicích a obsahovala tmavou červenou tekutinu podobnou krvy. Teda páni redaktoři a dámy redaktorky , naučte se gramatiku , to už je opravdu moc. ...........podobnou krvy......... to by snad ani debil nenapsal

Zobrazit celou diskusi