Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Kongu se znovu objevila ebola, varování platí pro celou Afriku

Autor: base, ČTK - 
18. května 2018
09:30

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek zvýšila úroveň rizika pro veřejné zdraví v Kongu na velmi vysoké kvůli nemoci ebola. Varování platí na celonárodní úrovni v této africké zemi, pro svět WHO vyhodnotila riziko zatím stále jako nízké. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odvoláním na prohlášení organizace WHO.

WHO úroveň rizika v Kongu zvýšila poté, co byl ve čtvrtek potvrzen jeden případ úmrtí na tuto vysoce smrtelnou krvácivou horečku ve městě Mbandaka. Toto město má asi 1,2 milionu obyvatel a podle WHO je velkým urbanistickým centrem, kde se kříží „velké národní a mezinárodní říční a silniční trasy i domácí letecké linky“.

Ve čtvrtek konžské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že bylo v zemi potvrzeno 11 nových případů nákazy ebolou. Podezření má ministerstvo zatím asi u 45 lidí. Dosud si nemoc zřejmě vyžádala 25 obětí na životech, oficiálně však byla nákaza potvrzena zatím u jednoho ze zemřelých.

Nemoc byla poprvé zaznamenána v Kongu v hustých tropických pralesech v roce 1976. Název viru byl odvozen od řeky Ebola, která touto oblastí protéká. Ebola patří mezi nejobávanější nemoci na světě, je vysoce nakažlivá, úmrtnost dosahuje až 90 procent. Virus poškozuje cévy a způsobuje tak vnitřní i vnější krvácení. Oficiální lék proti ebole zatím není k dispozici.

Nejhorší epidemie se rozšířila od začátku prosince 2013 v západní Africe. Ebole tam za více než dva roky podlehlo přes 11.300 lidí z více než 29.000 nakažených, což bylo nejvíce v historii této nákazy.

Konžské úřady plánují v reakci na poslední vývoj posílit kontroly obyvatel opouštějících Mbandaku. Světová zdravotnická organizace (WHO) už ve středu doručila na severozápad Konga 4000 dávek experimentální vakcíny a následovat bude v nejbližších dnech další várka. Mezi prvními podstoupí očkování zdravotníci, kteří brání šíření nemoci, a osoby, které podle odborníků přišly s virem do styku.

VIDEO: V roce 2014 vyvolala Ebola obavy i v Česku:

Video  Ebola v Česku vyvolala v roce 2014 strach  - David Vaníček
Video se připravuje ...

jima ( 18. května 2018 12:42 )

A protoze mame v Evrope spoustu Africanu, melo by varovani platit i pro Evropu!!

hackoff ( 18. května 2018 10:31 )

zavrete hranice pro afriku. aspon se to tam trochu vyselektuje. uz takhle jsou premnozeni

naidka ( 18. května 2018 10:22 )

Varování by měli rozšířit na celou Evropu.

Zobrazit celou diskusi