Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Turisté, táhněte!“ Extremisté na Mallorce chystají útoky proti dovolenkářům

Autor: Mii - 
23. května 2018
20:30

Na Mallorce protiturističtí militantní extremisté už loni zaútočili na restauraci. Teď oznámili, že v oblíbené dovolenkové destinaci připravují další útoky. Chtějí lidem znepříjemnit pobyt natolik, aby už na ostrov nepřijeli. Nejsou ani trochu spokojeni s nárůstem turistů, se kterým se Španělsko poslední roky potýká.

Se zhoršenou bezpečnostní situací v některých regionech světa se poslední roky mění dovolenkové preference lidí. Místo slunného Egypta nebo Turecka čím dál více dovolenkářů volí Itálii, Francii nebo Španělsko. A právě Španělsko se až prohýbá pod náporem turistů a řeší, jaký počet jich ještě zvládne.

Část Španělů má už teď za to, že dovolenkářů je tu moc. Země se totiž kvůli turistům mění natolik, že pro místní začíná být složité v ní bydlet – například kvůli vysokým nájmům. Tito Španělé se tak loni rozhodli vzít pořádek do vlastních rukou a turisty se pokusili vyhnat.

První pokusy proběhly loni v létě. Extremistická skupina nazvaná Arran Palma, bojující proti turistům, zaútočila v Barceloně na autobus, kterému postříkala sklo a snažila se z něj cestující vyhnat. Následovaly protesty v hlavním městě Mallorky a dalších hojně navštěvovaných oblastech.

Lidé si pletou naštvané Španěly s teroristy

Nyní skupina pro web listu The Sun prozradila, že letos bude v boji pokračovat. Problém s turisty se podle ní vymkl z ruky a místní lidé kvůli nim trpí. „Turistická místa jsou obvykle zaměřena jen na pití a paření, což láká různé existence, které nemají vůbec žádný respekt k místu, kde se nacházejí,“ řekl zástupce skupiny, aby dodal: „Zanechají to tam ve stavu, který si už nikdo nedokáže užít. Děje se to všude.“

Na ostrově Mallorca trvale bydlí 860 tisíc lidí, loni jej ale navštívilo 13,8 milionu turistů. Realitní trh zareagoval a zvýšil ceny nájmů a nemovitostí o 40 procent. Místní lidé tak řeší, že nemají dostatek financí na život v místě, kde strávili celý život. Situace je natolik vážná, že místní vláda letos na jaře vydala nařízení, že soukromé rezidence nesmějí být od července pronajímány turistům.

Objevují se také obavy, že podobný nápor lidí škodí místní fauně a floře. I proto Arran Palma připravuje nové útoky, které mají turisty vyhnat. Problémem ale je, že turisté si činy extremistů pletou s útoky teroristů a konfrontace mnohdy končí rozsáhlými zásahy policie. Jako například když hodili na restauraci na Mallorce kouřové bomby, nebo když dva barcelonské hotely pošpinili barvou a vejci.

Zobrazit celou diskusi