Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Veselí delfíni ve vodních parcích? Omyl, zvířata v nich trpí a truchlí, ukázala studie

Autor: Mii - 
26. března 2019
08:45

Slunné odpoledne ve vodním parku. Skupina delfínů se předvádí divákům, šťastlivci si s nimi mohou i zaplavat. Idylka, po které touží mnoho rodin. Veselý výlet ale skrývá neveselou minulost. Aby se delfíni do parku dostali, museli projít brutálním lovem, který na nich zanechává psychické následky. Držení v zajetí bez rodiny také k jejich pohodě nepřispívá. Jak touto „zábavou“ delfíni trpí, popsala velká studie skupiny psychologů, veterinářů a ochránců zvířat.

Text celé studie byl zveřejněn v odborném časopise Journal od Applied Animal Welfare Science. Vědci v něm popisují obchodování a lov delfínů, ke kterému dochází na východě Asie, především v Japonsku.

Japonsko je známé svým ne příliš ohleduplným přístupem k lovu vodních savců, ať už velryb, nebo delfínů. V případě delfínů k němu dochází zejména kolem města Taiji, kde jsou skupiny těchto zvířat chytány do velkých sítí. Rybáři při tom pomocí kladiv vytváří hluk, který mate jejich echolokační systém a delfíni mají menší šanci uniknout.

Část delfínů je následně zabita a zpracována na maso. Druhá část je rozprodána do nejrůznějších delfinárií po celém světě. V Evropě sice trend zábavních parků s vodními savci ustupuje, v exotických dovolenkových rájích ale obliba roste a zejména v arabském světě vznikají každý rokem nové.

Cítí zármutek a tluchlí

„Stres a akutní trauma z divokého honu po moři, kdy jsou hnaní k pobřeží, přejížděni rychlostními čluny a pak brutálně přehazováni při výběrovém procesu, je zcela nehumánní,“ uvádí vedoucí studie Courtney Vailová z environmentální společnosti Lightkeepers Foundation. Všichni delfíni, kteří tímto procesem projdou, jsou vážně psychologicky poznamenáni, i když se následně vrátí do moře.

Pokud se dostanou do vodního parku, jejich trauma se ještě prohlubuje. Přišli o svoji sociální skupinu, kdy je často několik jedinců z ní zavražděno. U delfínů je prokázáno, že jsou vysoce sociální a jsou schopni zármutku, tudíž být svědky smrti svých druhů je pro ně velmi stresující. Rybáři také nehledí, zda od sebe odlučují matky s mláďaty.

V parcích jsou následně vystaveni nedostatečně velkým nádržím, kde mohou plavat dokola jen pár metrů. Jejich těla jsou přitom vyvinuta k plavání desítek kilometrů na širém moři.

Zoo delfinária kritizují

Problematickému lovu delfínů se věnoval i Oscarem oceněný dokumentární film z roku 2009 nazvaný The Cove, který popisoval právě praktiky, ke kterým dochází v zátoce Taiji. Záběry brutálního zacházení s mořskými savci vyvolaly kritiku, lov ale pokračuje beze změny dál.

I postoje k delfináriím se dlouhodobě řeší, celosvětově ale nedošlo ke konsenzu, zda je zakázat, nebo ne. O zákazu se uvažovalo například ve Francii, zákon ale nakonec nezískal dostatečnou podporu. Ve vodním parku nedaleko Paříže se následně vědci pokusili „změřit“, jak se delfíni v zajetí cítí, a došli k názoru, že skutečně nejsou tak šťastní jako ve volné přírodě. Mění se to pouze, pokud si dokážou vybudovat pevný vztah se svým chovatelem.

Existenci delfinárií nicméně roky kritizují zoologické zahrady, podle kterých není přirozené chovat tyto tvory v nádrži. Vysvětlení Proč v ZOO Praha nechceme delfinárium je dostupné i na stránkách pražské zoo. „Přes všechnu snahu delfíni chovaní v lidské péči často vykazují různé poruchy chování a dožívají se nižšího věku než v přírodě,“ popisuje zahrada.

fido2 ( 26. března 2019 09:28 )

Pusťte je ven..kosatky to samé.

Zobrazit celou diskusi