Hrajete hlavní roli v nové romantické komedii LOVEní, přitom jste se celkem nedávno vyjádřila v tom smyslu, že romantické komedie zkreslují pohled žen na vztahy a vlastně jim škodí…

"To je ale nepopiratelný fakt, to já nevymyslela, existují na to odborné studie. Ty zjednodušeně říkají, že kvůli romantickým komediím očekáváme od partnerů určité způsoby chování, míváme různé domněnky a věříme na nepravděpodobné šťastné konce..."

Takže romantické filmy mají na partnerské vztahy zhoubný vliv?

"Některé ano. Ideologie romantismu je pro naše šance na dlouhodobé štěstí v moderních vztazích celkem nepoužitelná. Vztahy se vyvíjejí, mění a je potřeba k nim tak přistupovat, jinak se mnoho lidí bude zbytečně trápit, a to by byla škoda! Hezky o tom mluví na internetu třeba spisovatel Alain de Botton. Lidi mají například často dojem, že když ve vztahu řeší cokoliv praktického, třeba úklid nebo finance, tak to kazí nějaký romantický dojem, a láska, tak jak ji známe z filmů, by taková být neměla. Jenže partnerství je přece o tom mít parťáka na všechno, měli bychom spolu umět mluvit o všem a nemít u toho blbý pocit, ne? To ale neznamená, že bychom romantiku nepotřebovali, dává našim vztahům něco krásného. Jen je dobré vědět, že v životě to není jako ve filmech."

O roli v LOVEní jste tedy přemýšlela, nebo ji vzala hned?

"No, ono to nebylo zrovna tak, že by mi zavolali, že chtějí přímo mě, protože pro mě mají roli na tělo. (směje se) Musela jsem projít kamerovými zkouškami jako spousta dalších hereček, které o ni měly zájem. S režisérem Karlem Janákem jsem už sice točila Snowboarďáky, ale dlouho jsme se neviděli, nevěděl, jak jsem se změnila, vyvíjela, ať už herecky, nebo lidsky. Lidsky říkám záměrně, protože to je zrovna pro tuto roli hodně důležité."

Jak ty konkurzy zvládáte? Co vím, většina vašich kolegů je vyloženě nemusí.

"To se hodně mění. Když jsem byla mladší, absolutně mi nevadily, naopak, brala jsem je jako výzvu. Dneska u castingů žádné příjemné pocity neprožívám. Trochu mě stresuje, když musím absolvovat konkurz v angličtině, ve které si nevěřím, neumím prostě ty pocity v cizím jazyce správně podat. Vždycky se na to připravuju sto let, ale pak je mi beztak vždycky ze stresu pomalu na omdlení. (směje se) Ale když jsme u těch castingů, já z nich zrovna nedávno vytvořila takový projekt…"

VIDEO: LOVEní: Romantická komedie o honu na lásku má první trailer!

Video
Video se připravuje ...

LOVEní: Romantická komedie o honu na lásku má první trailer! Bontonfilm

Projekt?

"Ano, nechala jsem si poslat nahrávky svých castingů za třeba sedm let zpátky, z různých castingových agentur, k nim jsem dotočila takový absurdní materiál, různě jsem je sestříhala, dodala zvuky a jiné motivy. A vznikla z toho nová věc, videoinstalace, která je k vidění v pražské Galerii NTK, na výstavě After New Media, do konce března. Pro mě samotnou to ale bylo hrozně zajímavé vidět, protože třeba na videích starých pouhé dva roky se skoro nepoznávám. A nejen proto, že jsem byla oplácaná. (směje se) Je to hrozně zajímavé, už jen proto, že jsem se o sobě dozvěděla spoustu nových věcí."

Například?

"Myslím tím herecké věci a triky, pro neherce nic zajímavého. A většina herců už je dávno zná, jen já jsem takový herec-amatér, takže si na ně přicházím postupně. Nemám žádné herecké školy ani kurzy, jsem v podstatě samouk."

Spousta slavných hollywoodských herců taky herecké vzdělání nemá…

"Ale má! A pokud nemají přímo školy, tak mají spoustu kurzů, hrají divadlo, každou svou roli důkladně studují, aby ji zahráli co nejvěrohodněji… Ale nutno taky podotknout, že za to berou úplně jiné peníze než my tady. Navíc jim ty miliony dolarů putují na účet už ve chvíli, kdy podepíšou smlouvu na nový film. To mi připadá super! U nás se čeká na honorář v průměru měsíc a půl po konci natáčení. A občas se taky stane, že žádný nepřijde. To se mi naštěstí zatím nestalo, ale od kolegů jsem už takových historek slyšela dost. Film prostě není úspěšný, nejsou peníze, tak herci nedostanou zaplaceno."

Tak snad LOVEní úspěšné bude. Vaše postava je hned na začátku opuštěna u oltáře a začne se učit lovit. Jak to vidíte vy? Jste konzervativní a měl by podle vás lovit muž, nebo to může být i naopak?

"Rozhodně by to mělo fungovat i naopak! U mě to lovení bylo vždycky takové vzájemné, ale když se mi někdo líbil, rozhodně jsem neseděla v koutě a nečekala, co se stane. Prostě jsem si pro to šla. (směje se) A to je podle mě nejlepší cesta, protože když se budeme pořád držet toho, že chlapi jsou lovci a my kořisti, můžeme v tom koutě taky prosedět celý život."

A co rande naslepo, které Eliška ve filmu taky absolvuje, máte nějaké za sebou?

"Tak to se přiznám, že ne. Ale kdybych byla nezadaná a kamarádi přišli s tím, že znají někoho, kdo se ke mně hodí, asi bych šla, proč ne? Nicméně určitě ne úplně naslepo, v dnešní době sociálních sítí bych si předem vyžádala nebo našla minimálně fotku. (směje se)"

A co přes různé seznamky? Do toho byste taky byla ochotná jít?

"To asi ne. Přece jen přes ty přátele je to jiné. To je okruh vašich blízkých, kteří vás dobře znají, a když řeknou, že se k vám někdo hodí, asi na tom něco bude. Takové ty rychloseznamky, kterých je v dnešní době spousta, jsou naprosto anonymní a já osobně jim moc nerozumím. Asi bych na to neměla žaludek. Čímž nechci říct, že lidi, kteří takhle hledají vztah nebo cokoliv jiného, nějak odsuzuju. Je to jejich věc. Jen mně to přijde hrozně zvláštní. Ačkoliv si dokážu představit, že pokud tam hledáte jen nějaké nezávazné pobavení, může to být celkem zábava. S opravdovým vztahem to ale asi bude horší. Já mám, řekla bych, dost dobrý přehled o tom, jak spolu dneska lidi online komunikují. Bohužel…"

VIDEO: Celeste Buckingham a kapela O5 a Radeček nazpívali duet k filmu LOVEní

Video
Video se připravuje ...

Celeste Buckingham a kapela O5 a Radeček nazpívali duet k filmu LOVEní Bontonfilm

Narážíte na internetový fenomén Ester a Josefína, kde s kamarádkou Josefínou Bakošovou na sociálních sítích sdílíte rozchodové věty, které vám lidi posílají a které jste už dokonce dvakrát vydaly knižně jako Terapii sdílením 1 a 2?

"Přesně tak. A někdy je to hrozně vtipné a zábavné, ale když vám chodí každou hodinu desítky cizích rozchodových vět, je to občas taky trochu depka. Nejen proto, že vidíte, jak pomalu upadá náš jazyk, protože to, co jsou si lidi schopní napsat v esemeskách, je často fakt hrůza. Ale taky proto, že sledujete, jak padají jakési pomyslné hranice mezi lidmi, jakákoliv slušnost a etika. Zhruba před rokem jsem z toho byla fakt v depresi, nedělalo mi to moc dobře. Měla jsem nepříjemný pocit, že mě vlastně pořád doprovází téma rozchodů. Jsem naprosto alergická, když mi někdo řekne, že jsem specialistka na rozchody, což se stává často. Tak ne, nejsem. Nejsem odborník, terapeut ani psycholog. Ale jednoho takového odborníka – Honzu Vojtka – jsme si teď s Josefínou pozvaly a budeme dělat společné přednášky a představení Terapie sdílením. Budeme tam řešit vztah a komunikaci ve všech jeho fázích – od seznámení přes »jsme spolu« až po rozchod. Vztahy jsou složitá věc a nikdo nám nedá návod, jak na ně. Takže je potřeba se samovzdělávat nebo chodit na naše představení. (směje se)"

Říkáte, že nám nikdo nedá návod. Ale když má člověk spokojené rodiče, asi to určitý návod je, ne? Vy jste z rozvedené rodiny...

"Jsem, ale neřekla bych, že to je tolik o rozvodu rodičů. Myslím si, že je důležité, když už se rodiče rozvedou, aby to uměli směrem k dětem dobře komunikovat. Nejhorší je nemluvit. Dětem je potřeba všechno upřímně říct, vysvětlit jim okolnosti, svůj úhel pohledu, ale zase je zbytečně nezatěžovat. A tohle balancování a udržení harmonie se nese celým rodičovstvím."

Vy sama, když jste se rozváděla s otcem vašich dvojčat, jste se tím řídila?

"Já se se svými dětmi snažím obecně mluvit na rovinu, a to nejen o vztazích. Takže jsme mluvily i o rozvodu, ale zase jsem je tím nezavalovala, protože to nejsou jejich problémy. Když jsme se s mým bývalým mužem rozváděli, bylo to mezi námi. Ale byly v tom namočené, a i když jsem si to nepřála, tak nějaké šrámy si také odnesly. Ale nelhala jsem jim. Děti přece poznají, když jsem smutná, tak nemá smysl předstírat, že nejsem. Dětem by se lhát nemělo, i když je to někdy těžké, všichni jsme jenom lidi a děláme spoustu chyb. Rodiče obzvlášť. (směje se)"

Ještě mě zaujalo, jak jste zmiňovala ty fáze vztahu, přičemž poslední je rozchod. Musí to tak podle vás být vždycky?

"Určitě to tak být nemusí, mám kolem sebe spoustu lidí, co jsou spolu dlouhodobě šťastní. Teda spoustu asi ne… Řekněme pár. (směje se) Ale určitě to jde a je moc hezké, když se to někomu podaří. Na druhou stranu zastávám názor, že není nutné na vztahu lpět za každou cenu, jenom proto, že se říká, že by to tak mělo být… Vztahy se vyvíjejí. Co třeba takový formát, kdy se potkají dva lidi, nějaký čas, dejme tomu deset patnáct let, jsou spolu, vztah prohlubují, aby si navzájem předali to, co zrovna v životě potřebují, a někam se posunuli? No a ve chvíli, kdy to ani jednoho z nich nenaplňuje, aby si poděkovali a důstojně se rozloučili. Což ale zas neznamená, že by to všichni měli zabalit při prvním náznaku problémů. To se bohužel podle těch zpráv, které dostáváme na Ester a Josefína, dost často děje."

S Josefínou jste se díky cizím rozchodům po SMS staly velmi populární. Vy sama s tím ale prý zkušenost nemáte. Nebo se pletu?

"Se mnou se po esemesce fakt nikdo nerozešel, ale samozřejmě jsem xkrát zažila různé »řešičky« přes SMS. Jednou jsem ve zprávě klukovi napsala, že už nechci pokračovat, ale to ani nebyl vztah. Byli jsme spolu pár týdnů, což se snad ani nepočítá. On odjel na měsíc do zahraničí, a když už jsem cítila, že nic předstírat nechci, tak jsem mu to prostě napsala. Když se vrátil, tak jsme se potkali a já jsem mu řekla věci, které jsem měla na srdci. To ale nebyl žádný vážný vztah. Ale tuhle zkušenost mám. Jinak jsem zastánce rozchodů či rozloučení z očí do očí, i když na to dneska málokdo »má koule«."

VIDEO: Prachařovo LOVEní Geislerové: Zpívá Lékořici a to strašně! Poslechněte si!

Video
Video se připravuje ...

Prachařovo LOVEní Geislerové: Zpívá Lékořici a to strašně! Poslechněte si! Bontonfilm

Fotogalerie
45 fotografií