Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Drogově závislý psychopat“ v Utrechtu zabil tři lidi. Vzkaz z auta napovídá terorismu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. března 2019
13:48

Nizozemští vyšetřovatelé se v případu pondělní střelby v Utrechtu stále více kloní k teroristickému motivu, ostatní verze ale nevyloučili. Podle agentury AP to dnes oznámila prokuratura, která uvedla, že dosud nebyly zjištěny žádné vazby mezi útočníkem a oběťmi, ač o tom média spekulovala. Po incidentu, který si vyžádal tři mrtvé, policie zadržela tři muže včetně předpokládaného útočníka, Turka Gökmena Tanise (37). Na terorismus ukazuje i vzkaz, který vyšetřovatelé zajistili v únikovém vozu. Muž až do počátku března seděl ve vězení za znásilnění, jeho oběť ho popsala jako psychopata.

Svědci uvedli, že terčem útoku byla žena a že následně střelec napadl i ty, kteří se jí snažili pomoci. To vyvolalo spekulace, že útočník oběť znal a že incident mohl být zločinem z vášně. Policie ale žádné vazby na ženu a ani jiné oběti dosud nezjistila. „Křičela: Nic jsem nedělala, pak padly tři rychlé rány,“ popsal scénu jeden ze svědků Jimmy De Koster.

Při zátahu, při kterém policie nalezla i zbraň použitou při útoku, zadržela ještě další dva muže ve věku 23 a 27 let. Oba jsou z Utrechtu a jejich případný podíl na činu znám není. Starosta města Jan van Zanen oznámil, že ve vazbě zůstává jen domnělý střelec Tanis, zbylí dva muži byli propuštěni.

Vzkaz v únikovém voze

Motivem útoku je s největší pravděpodobností terorismus, stojí ve společném prohlášení policie a prokuratury. Svoje tvrzení vyšetřovatelé opírají především o vzkaz, který našli v červeném voze, v němž Tanis ujel z místa činu. Obsah dopisu ale nezveřejnili, oznámili však, že oběťmi střelby se stali devatenáctiletá servírka z města Vianen a dva muži ve věku 28 a 49 let z Utrechtu.

Vyjádřili se také ke stavu zraněných, tři z devíti osob jsou v kritickém stavu, jedná se o dvě mladé ženy ve věku 20 a 21 let a o čtyřiasedmdesátiletého muže. V zemi byly k uctění památky obětí staženy vlajky na půl žerdi. Stupeň varování před teroristickým útokem byl v Utrechtu z nejvyššího pátého stupně snížen na čtvrtý.

Šílenec a násilník 

Podle deníku Daily Mail mají nizozemští policisté k dispozici Tanisův pestrý záznam z trestního rejstříku z Japonska. Známí zadrženého uvedli, že „je naprosto šílený“, podle nich přišel o rozum kvůli závislosti na heroinu. „Je blbý jako troky,“ nechal se slyšet jeden z Tanisových sousedů, další o něm však řekl, že „je hodný člověk“. Turek byl teprve dva týdny na svobodě, ve vězení seděl kvůli znásilnění sedmačtyřicetileté ženy.

Za mříže se dostal v srpnu 2017, následně byl ale v září propuštěn. Do vězení se znovu vrátil v lednu, protože nespolupracoval při vyšetřování tohoto případu, a na svobodu byl zase propuštěn 1. března, protože slíbil, že spolupracovat bude. Proces ho čeká v červenci. Nedávno byl také odsouzen za krádež v obchodě a loupež, k výkonu trestu ale nenastoupil, protože ještě nevypršela lhůta pro odvolání.

„Jste za to politicky odpovědný,“ obvinil v parlamentu krajně pravicový politik a odpůrce islámu Geert Wilders ministra spravedlnosti Ferdinanda Grapperhause v souvislosti s problémy Tanise se zákonem. „Měl byste rezignovat, vypadnout odsud,“ vzkázal mu.

Před Tanisem varovala jeho oběť

Nizozemská média uvedla, že někteří členové Tanisovy turecké rodiny mají vazby na teroristickou organizaci ISIS, podle dalších zdrojů však za mužovým nevyrovnaným chováním stojí rozvod. Ani jedna z informací není ověřená, nekomentovala je ani policie.

S novináři deníku Algemeen Dagblad rovněž promluvila Angelique, oběť Tanisova sexuálního útoku. Žena uvedla, že když v pondělí viděla v tisku jeho fotku, bála se, že „si pro ni zase přijde“. „Je to šílenec, drogový závislák a násilník. Varovala jsem policii, nevím, jestli je to terorista, ale je to psychopat. Kdyby mě jen poslechli,“ uvedla žena. Podle tureckého prezidenta Recepa Erdogana útok a Tanise začala vyšetřovat i turecká policie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině