Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Střelba na školním výletě: V autobusu ve Varšavě vygradoval spor s opilci

Autor: ČTK - 
11. března 2019
12:50

Do autobusu s izraelskými studenty, kteří jsou na návštěvě Polska, se ve Varšavě snažili nastoupit dva opilí muži. Jeden z nich měl nůž a najatý polský strážce Izraelců na něj vystřelil. Incident se podle izraelského zpravodajského serveru Walla stal v neděli.

Studenti jeruzalémské střední školy nastupovali do autobusu před varšavským hotelem Novotel a spolu s nimi se snažili nastoupit dva opilí Poláci. Jeden z nich vytasil nůž a chystal se zaútočit na najatého strážce, který Izraelce doprovázel. Strážce vytáhl pistoli a na muže vystřelil.

V jakém stavu je muž s nožem, není známo. Na místo dorazili přivolaní policisté a oba opilce zatkli.

Podle izraelských médií se vše seběhlo rychle a nikomu ze studentů se nic nestalo. Jejich program pokračoval podle plánu a bez zpoždění. Izraelské ministerstvo školství každý rok organizuje výchovné výlety do Polska pro 25 000 studentů středních škol.

Kvůli sporu Poláků s Izraelci krachl summit V4

Izraelsko-polské vztahy nedávno ohrozily kontroverzní výroky izraelských politiků, na což Varšava reagovala zrušením účasti na summitu visegrádských zemí (V4) svolaném na 19. února do Izraele.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na únorové blízkovýchodní konferenci o Blízkém východě ve Varšavě označil Poláky ze spoluviníky masového vyvražďování Židů za druhé světové války. Úřadující ministr zahraničí Jisrael Kac později spor prohloubil tvrzením, že Poláci „nasáli svůj antisemitismus s mateřským mlékem“.

Polsko žádalo od Izraele omluvu a premiér Mateusz Morawiecki odmítl jet na summit V4. Ministr zahraničí Jacek Czaputowicz 27. února řekl, že je Polsko otevřeno setkání s Izraelem, i když se některé věci ještě musejí dořešit.

Školní výlety Izraelců do Polska jsou zaměřeny hlavně na místa připomínající vyvraždění Židů za druhé světové války. Za holokaustu zemřely tři miliony polských Židů.

petr12 ( 11. března 2019 14:37 )

polské zrudy nedají pokoj,bude se opakovat historie!

Zobrazit celou diskusi