Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Evropa chystá misi na Měsíci. Pro vzorky povrchu vyšle robotické vozítko

Autor: ČTK - 
25. února 2019
15:50

Evropská kosmická agentura ESA chystá ve spolupráci s japonskou a kanadskou vesmírnou agenturou misi na Měsíci nazvanou Heracles, která by se měla uskutečnit ve druhé polovině dvacátých let. Má být přípravou na budoucí lety astronautů na Měsíc a také dopravit na Zemi vzorky z lunárního povrchu, informuje ESA na svých webových stránkách.

Projekt počítá s využitím plánované stanice Deep Space Gateway na oběžné dráze kolem Měsíce i připravovaných budoucích kosmických lodí Orion americké NASA, určených pro lety do hlubokého vesmíru, zejména k Měsíci a Marsu. Cílem Heracla je otestovat nové technické vybavení a získat operační zkušenosti při posilování mezinárodní spolupráce ve výzkumu, uvádí ESA.

Součástí mise bude přistání malého modulu na Měsíci s robotickým vozítkem o celkové hmotnosti 1800 kilogramů. Rover shromáždí z měsíčního povrchu vzorky, které pak zvláštní transportní modul dopraví na stanici Gateway.

Dobrá komunikace a vozítka pro lidi

Heracles má podle evropské vesmírné agentury vyzkoušet všechny technické prostředky zapojené do tohoto projektu a prokázat jejich význam pro lidi. Pro následující mise se pak počítá s vysláním roveru, v němž budou moci jezdit lidé, a se vzletovým modulem pro návrat astronautů.

Důležitou úlohu budou v těchto misích hrát komunikace. Satelity by měly zajišťovat vysokorychlostní spojení, díky němuž bude možné z oběžné dráhy řídit rovery, přijímat videozáběry z kamer nebo ovládat pohyb kamer, robotických paží a dalších zařízení a také přenášet vědecká data.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 25. února 2019 21:38 )

Ta snad uz konecne najde nekdo ty Americke zbytky kdyz to Cinani nenasli😂😂😂😂

rudyptak48 ( 25. února 2019 16:29 )

Hlavně by si to měla opět vyzkoušet NASA, pokud uvažuje o cestě lidí na Mars. Vyzkoušejte, zda tam lidi vydrží 2-3 roky bez újmy. Pokud se to řádně neprověří, je cesta na Mars i v roce 2030 pouhá utopie.

Zobrazit celou diskusi