Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němec se vložil do hádky migrantů o otcovství. K jeho smrti se u soudu nepřiznali

Autor: ČTK, kal - 
5. února 2019
15:55

Před zemským soudem ve východoněmeckém souměstí Dessau-Rosslau začal proces se dvěma Afghánci obžalovanými v souvislosti s loňskou smrtí Němce (†22) v městečku Köthen. Mladíci (17 a 18) jsou podezřelí z fyzického napadení Němce, který následně zemřel pravděpodobně na akutní srdeční infarkt. Oba obžalovaní popřeli, že by nesli vinu na smrti muže, informovala agentura DPA.

Obžalováni jsou dva Afghánci, migranti, kteří podle státního zastupitelství večer 8. září nejdřív bili svého krajana. Němec chtěl jejich spor urovnat, ale jeden z obžalovaných ho udeřil do tváře tak, že se skácel k zemi. Druhý obžalovaný ho pak nejméně jednou kopl do horní části těla nebo hlavy.

Napadený Němec zemřel krátce poté v nemocnici. Podle odborného posudku byl bezprostřední příčinou smrti pravděpodobně akutní srdeční infarkt. Mladík totiž od narození trpěl srdeční vadou. Státní zastupitelství Afghánce viní z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Migranti se omluvili rodině

Oba obžalovaní podíl na činu popřeli. Mladší z nich na úvod přelíčení přečetl připravený krátký text. Rodině a přátelům mladého Němce vyjádřil soustrast. „Je mi to nesmírně líto,“ řekl. Zároveň ale popřel jakýkoli podíl na smrti muže.

Osmnáctiletý obžalovaný prostřednictvím svého obhájce prohlásil, že do muže ani nestrčil, ani ho neuhodil, ani nekopal. „Tělesný kontakt“ měl údajně se třemi účastníky sporu o otcovství. Podle překladu tlumočníka se však omluvil. „Omlouvám se rodině, nebylo úmyslem, aby se něco takového stalo,“ cituje DPA staršího z obžalované dvojice.

Čin z loňského září ve městě se zhruba 26 tisíci obyvateli, známém hlavně díky zdejšímu působení skladatele Johanna Sebastiana Bacha, vyvolal demonstrace pravicových radikálů a v reakci na ně i jejich odpůrců. Protestovalo se i v nedalekém Halle, kde účastníci jedné z demonstrací hajlovali a napadali policisty. To vše ve zjitřené atmosféře po vraždě jiného Němce v Chemnitzu.

V úterý ráno bylo podle DPA u zahájení procesu mnoho zástupců médií, ale v prostoru pro veřejnost zůstalo několik sedadel prázdných.