Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zakázané město po letech otevře brány. Lidé uvidí pod pokličku čínským císařům

Autor: peb - 
2. února 2019
17:05

Jedna z historických částí Zakázaného města v čínském Pekingu se brzy poprvé otevře veřejnosti. Světový památkový fond oznámil, že se návštěvníci budou moci podívat do Čchien-lungovy zahrady, jejíž součástí jsou interiéry, které zůstaly téměř nezměněné od dob čínského císařství. Informoval o tom web Fox News. 

Tento přes jeden a půl hektaru rozlehlý prostor uvnitř Zakázaného města postavili mezi lety 1771 a 1776 jako odpočinkový komplex pro nejdéle vládnoucího čínského císaře Čchien-lunga.

Komplex zůstal po roce 1924 téměř nevyužívaný, Světový památkový fond se ho proto ve spolupráci s Čínskými institucemi rozhodl restaurovat a otevřít veřejnosti. 

Celý areál zahrnuje dvě nádvoří, 27 pavilonů a několik kamenných zahrad. Uvnitř mohou návštěvníci obdivovat výzdobu a nábytek původem z doby, „která je obecně považovaná za nejextravagantnější období v čínské historii“. 

K dispozici jim bude několik otevřených pavilonů a  nové „interpretační centrum“ umístěné přímo v prostorách komplexu. V něm se budou moci podívat na vzdělávací videa a další materiály.

makmark ( 2. února 2019 18:38 )

velice rád se tam podívám, Čína není žádná východní bezvyznamna p*del, jak se nám snaži drzí pravdolaskovi havlisti vsugerovat

Zobrazit celou diskusi