Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Krvavé demonstrace proti Madurovi: 16 mrtvých, desítky zraněných a zatčených

Aktualizováno -
24. ledna 2019
09:58
Autor: ČTK, nkov - 
23. ledna 2019
20:00

Ulice venezuelské metropole Caracasu zaplavily desetitisíce lidí demonstrujících proti prezidentovi Nicolási Madurovi. Davy podle médií vyšly ze stejného důvodu do ulic i v dalších městech. Při protestech zemřelo podle Meziamerické komise pro lidská práva (CIDH) nejméně 16 lidí, další desítky byly zraněny. Informuje o tom dnes španělská agentura Europa Press. Také místní nevládní organizace OVCS uvedla, že obětí je nejméně 13. K masovým protestům po celé zemi vyzval šéf parlamentu Juan Guaidó, který se ve středu před mohutným zástupem stoupenců prohlásil za úřadujícího prezidenta. Jako hlavu státu ho uznal i americký prezident Donald Trump. Stejný krok po šéfovi Bílého domu podle agentury AFP učinila i Organizace amerických států (OAS). 

„CIDH zaznamenala vážně porušování lidských práv ve Venezuele v souvislosti s dnešními manifestacemi, které si vyžádaly nejméně 16 obětí a desítky zraněných a zadržených,“ uvedla v noci na twitteru CIDH, která je orgánem Organizace amerických států (OAS).

Opoziční deník El Nacional už v noci jmenoval několik konkrétních lidí, kteří byli při protestech zastřeleni bezpečnostními složkami. Celkem podle jeho nočních informací zemřelo nejméně devět lidí. Deník také uvedl, že například ve státě Monagas na severu země skupina radikálů zahalených kapucemi vyvolávala násilnosti a zapalovala auta, podle deníku patřili zřejmě k příznivcům Madura.

Manifestace, ale na podporu Madura, svolala  i vládní socialistická strana. Maduro zahájil další funkční období 10. ledna, ale opozice i mnohé země regionu jeho legitimitu neuznávají. Šestapadesátiletý levicový politik je u moci od března 2013 a od té doby se v zemi konala řada manifestací za demokratické volby a řada protestů proti porušování lidských práv režimem a proti řízené hospodářské politice vlády, kvůli níž kolabuje ekonomika.

Demonstrace se v Caracasu a dalších městech – a to i ve čtvrtích považovaných za bašty přívrženců vlády – konaly už v úterý večer. Podle informací nevládních organizací a policie během nich zemřeli nejméně čtyři lidé, včetně šestnáctiletého hocha, který byl smrtelně zraněn střelnou zbraní.

Z neznámého politika prezidentem

Dnešní protesty, které se konají v den výročí svržení diktatury generála Marcose Péreze v roce 1958, svolal donedávna poměrně neznámý 35letý poslanec Guaidó, který se v lednu stal předsedou parlamentu. Národní shromáždění pod jeho vedením minulý týden označilo Madura za nelegitimního prezidenta, což znamená, že by podle ústavy měl Guaidó převzít úřad hlavy státu.

Předseda parlamentu se už také před mnohatisícovým davem svých přívrženců v Caracasu prohlásil úřadujícím prezidentem. Guaidó podle agentury AP zvedl pravou ruku jako při složení přísahy a řekl, že přebírá „odpovědnost za výkonnou moc státu“.

„Dnes oficiálně uznávám předsedu venezuelského Národního shromáždění úřadujícím prezidentem Venezuely,“ oznámil Trump v prohlášení. Ke stejnému postupu zároveň vyzval i vlády dalších zemí západního světa. Uvedl také, že USA budou „považovat nelegitimní Madurův režim přímo odpovědný za jakékoli ohrožení bezpečnosti venezuelského lidu“.

Video  Venezuelský prezident Maduro hoduje ve slavné restauraci, zatímco lidé v jeho zemi trpí hladem.  - Instagram.com
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 24. ledna 2019 08:51 )

Nezbývá než konstatovat, že i Venezuela má svou kavárnu

gabreta ( 23. ledna 2019 22:47 )

Nafta, plyn, nerostný bohatství pro nenažraný pruhy a hvězdy!!

janhu ( 23. ledna 2019 21:07 )

23.1 2019 další protiústavní puč barevná revoluce CIA ve Venezuele která je neustále šikanována terorismem a embargy USA https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/495365-protesty-proti-madurovi-prezidentem-venezuely-se-pro hlasil-sef-parlamentu-uz-ho-uznal-trump.html proamerický terorista se prohlásil za prezidenta , zločinecká zrůda Trump ho uznal za prezidenta

Zobrazit celou diskusi