Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kradli benzin z potrubí. 85 lidí zemřelo po explozi v Mexiku, zraněné je i dítě

Aktualizováno -
21. ledna 2019
06:05
Autor: ČTK, kal - 
19. ledna 2019
08:30

Bilance smrtelných obětí výbuchu a následného požáru poškozeného palivového potrubí ve středním Mexiku stoupla ze 71 na 85. V nemocnicích zůstává 58 zraněných, z nichž někteří mají popáleniny na více než 80 procentech těla; popálili se, když se snažili naplnit si unikajícím benzinem kanystry. Podle zpravodajského webu BBC to oznámily místní úřady. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v neděli zopakoval, že vláda nepoleví v boji proti krádežím paliva. 

Státní ropná společnost Pemex uvedla, že příčinu výbuchu vyšetřuje. Původně tvrdila, že exploze vznikla následkem navrtání potrubí. Poté, co Pemex poruchu potrubí zjistil, přijeli na místo vojáci. Krátce před výbuchem se ale stáhli, aby se vyhnuli problémům, protože na místě byly stovky lidí.

Na sociálních sítích se objevila videa ukazující, jak si lidi plní kanystry za denního světla a za přítomnosti ozbrojených sil, což vyvolává otázky, proč úřady důrazně nezasáhly.

O tom, že si neštěstí vyžádalo 85 mrtvých informoval guvernér státu Hidalgo, Omar Fayad. Mezi dalšími zraněnými jsou podle něj tři ženy a dvanáctileté dítě. Okolí výbuchu uzavřela policie, na místě je podle BBC stále mnoho spálených těl.

Jde o jednu z nejhorších podobných explozí za poslední léta v zemi, která se dlouhodobě potýká s krádežemi z palivových potrubí. Někteří lidé podle agentury AFP vidí příčinu tragédie právě v nedostatku paliva. „Spousta lidí přišla s kanystry kvůli nedostatku benzinu,“ uvedl muž (55), který na místě neštěstí hledal svého syna.

Naléhavě vyzývám obyvatele, aby se neúčastnili krádeží paliva,“ prohlásil Fayad, zároveň varoval: „Kromě toho, že jsou nezákonné, ohrožují vaše životy i rodiny.“

Panika a fronty u benzinek

Místo tragédie navštívil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. V rozhovoru s místními médii slíbil, že bude prosazovat politiku proti krádežím paliva, dokud nebudou vymýceny.

López Obrador před časem vyhlásil proti krádežím pohonných hmot rozsáhlou akci. Podle vlády jejich zloději v minulém roce zemi připravili o více než tři miliardy dolarů (67,5 miliardy Kč ). Pemex tvrdí, že v posledních letech se v průměru každých 30 minut někdo pokouší navrtat potrubí. Řada čerpacích stanic v mnoha místech země má zavřeno, u těch otevřených se už řadu dní tvoří dlouhé kolony aut i lidí s kanystry.

Nedostatek paliva způsobilo zavedení kontrol, na něž vláda nasadila na pět tisíc vojáků, ale také panika, s níž řada lidí nakupovala v předchozích dnech zásoby benzinu. Dočasně byla také uzavřena některá potrubí, odkud zloději palivo dříve kradli, a místo toho nyní mnohde benzin rozvážejí cisterny.

López Obrador má značnou podporu veřejnosti, přestože jeho opatření narušilo dodávky pohonných hmot v centrálním Mexiku a vyvolalo obavy, že by nedostatek paliva mohl poškodit ekonomiku. Svaz výrobců aut upozornil, že by některé automobilky mohly ukončit výrobu, pokud nebude nedostatek pohonných hmot rychle vyřešen.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ivana Jechová ( 20. ledna 2019 09:06 )

Včera bylo to samé místo v Rusku. Ty samé fotky. Fajn, jen tak dál - dokud vás někdo čte....

cocumysvole ( 19. ledna 2019 17:24 )

Tak 66 se jich upálilo. To je pěkná horda Palachů .To si bude kavárna chrochtat.

PPP150W ( 19. ledna 2019 16:49 )

Jednou je to ropovod, ve stejném članku plynovod a teď kradli benzín. Tak o co vlastně šlo?

bre-burda ( 19. ledna 2019 10:17 )

To mi připomíná, jak na Poldovce podobní rozebírali ocelovou halu (dílce vozili na šrotiště) a nic nevěděli o statice konstrukcí. Střecha jim samozřejmě spadla na hlavu. Měli ovšem ještě dost drzosti, že žádali odškodné po vlastníkovi, neb nezajistil bezpečnost stavby. Majitele u soudu zachránilo jen to, že oni občané nenahlásili předem včas, kdy půjdou krást.

bre-burda ( 19. ledna 2019 10:17 )

To mi připomíná, jak na Poldovce podobní rozebírali ocelovou halu (dílce vozili na šrotiště) a nic nevěděli o statice konstrukcí. Střecha jim samozřejmě spadla na hlavu. Měli ovšem ještě dost drzosti, že žádali odškodné po vlastníkovi, neb nezajistil bezpečnost stavby. Majitele u soudu zachránilo jen to, že oni občané nenahlásili předem včas, kdy půjdou krást.

Zobrazit celou diskusi