Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Polsko truchlí: Oblíbený primátor nepřežil útok nožem, nepomohla operace ani litry krve

Aktualizováno -
14. ledna 2019
17:54
Autor: ČTK, trm - 
13. ledna 2019
21:45

Děsivý útok, kterému přihlížely stovky lidí, se odehrál v neděli večer v polském městě Gdaňsk. Oblíbeného primátora Pawla Adamowicze napadl ve chvíli, kdy mluvil na charitativní akci, zdejší muž a pobodal ho nožem. Záchranáři politika po útoku několik desítek minut oživovali a v kritickém stavu byl odvezen do nemocnice. Prodělal pětihodinovou operaci srdce, ani ta mu ale nakonec život nezachránila, po poledni zemřel. Policie útočníka zadržela a čeká ho obvinění z pokusu o vraždu. Český premiér Andrej Babiš (ANO) je z útoku zděšen, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) označil čin za tragédii.

Primátor Pawel Adamowicz (53) hovořil na pódiu při tradiční polské dobročinné akci. V osm večer pak scénu vběhl muž, který na politika vojenským nožem zaútočil. 

Jmenuju se Stefan, seděl jsem nevinně ve vězení, seděl jsem nevinně ve vězení. Občanská platforma mě mučila, právě proto dnes zemřel Adamowicz,“ křičel po útoku muž. Adamowicz byl dříve členem této strany. Polská média informují o tom, že útočil sedmadvacetiletý místní muž.

Zranění, která primátor utrpěl, byla velmi vážná. Novinářům to podle deníku Gazeta Wyborcza potvrdil jeden z lékařů, kteří po dobu pěti hodin místního politika operovali. Adamowicz utrpěl vážná poranění srdce.

„Pacient žije. Klíčové budou nejbližší hodiny,“ řekl novinářům lékař Tomasz Stefaniak v pondělí ráno krátce po operaci. Při operaci bylo třeba provést transfuzi krve. Spotřebováno bylo 41 krevních jednotek, což odpovídá zhruba dvaceti litrům.

Adamowicz přišel o spoustu krve, do nemocnice se od včerejšího večera scházejí zastupy lidí, aby mu darovali svou krev. Adamowicz přišel o spoustu krve, do nemocnice se od včerejšího večera scházejí zastupy lidí, aby mu darovali svou krev. | reprofoto/twitter

Stav primátora byl kritický, staral se o něj osmičlenný tým lékařů. „Děláme všechno proto, aby přežil. Bojujeme,“ prohlásil dopoledne jeden z ošetřujících lékařů Jerzy Karpiński. „Jeho srdce i plíce pracují jen s podporou přístrojů,“ dodal. „Nemůžeme říct, že jeho stav je stabilní. Nemůžeme ani nabídnout žádnou pozitivní prognózu, zatím je všechno nejisté. Děláme své maximum,“ uvedl Karpiński. 

Hospitalizovaný byl během pondělí také jeden z Adamowiczů asistentů Michał Wlazło (21). Do nemocnice přišel za doprovodu rodičů, během útoku nebyl zraněný, nicméně podle lékařů potřebuje klid na lůžku.

Podezřelým z útoku je 27letý Stefan W., který podle informací polského listu na politika zaútočil 15centimetrovým vojenským nožem. Po násilném činu byl zadržen a v pondělí by si měl vyslechnout obvinění z pokusu o vraždu, uvedla polská média. Podle některých zdrojů trpí muž schizofrenií.

Polsko je v šoku

Útok na gdaňského primátora ihned odsoudili zástupci vlády včetně premiéra Mateusze Morawieckého a prezidenta Andrzeje Dudy, ale také bývalý polský premiér a nynější předseda Evropské rady Donald Tusk. Ministr vnitra Brudziński útok označil za „barbarský čin“.

„Útok na život primátora Adamowicze je hodný největšího odsouzení. Pověřil jsem ministra vnitra, aby mi předával aktuální informace o situaci. V myslích a modlitbách jsme teď s primátorem Adamowiczem,“ napsal na twitter premiér Morawiecki.

Čin odsoudili rovněž zástupci české vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) se o něm dozvěděl při návštěvě Singapuru. Upřímnou soustrast rodině a všem blízkým. Jsem zděšený, že se něco podobného stalo v Polsku. Tyhle šílené věci nikdy nepochopím,“ napsal na twitteru.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v anglicky psaném příspěvku vyjádřil soustrast polskému národu. „Smrt gdaňského starosty Pawla Adamowicze je velká tragédie nejen pro Gdaňsk a Polsko, ale pro celou Evropu a její občany. Je třeba jasně říct, že všichni bez ohledu na rozdílné politické názory odsuzujeme tento hanebný čin,“ uvedl.

Oblíbený politik

Adamowicz je primátorem Gdaňsku od roku 1998, už pošesté byl do této funkce zvolen loni v listopadu. V 80. letech byl součástí protikomunistického odborového svazu Solidarita, který v přístavním městě vznikl. Je považován za liberála, podporuje například boj za práva sexuálních menšin a loni se zastal i místní židovské komunity poté, co na gdaňskou synagogu zaútočili vandalové.

Na pondělí jsou plánována shromáždění proti násilí v několika polských městech, mimo jiné v Gdaňsku, Toruni, Krakově, Katovicích nebo Štětíně.

 

Chorchez ( 14. ledna 2019 18:41 )

Meli ho hned odprasknout šmejda, kam to speje. Staci ze tu vrazdi jak na bezicim pase uprchlici.

agfor ( 14. ledna 2019 18:06 )

Přesně tak. Založit hnutí a brát tučné dotace. Jako protest proti "oblíbeným" politikům házet vajíčka.

nezmar1 ( 14. ledna 2019 17:14 )

Utocnik obvinen z pokusu o vrazdu? Si delaji krdel, ne? Vrazda byla dokonana!

msml20 ( 14. ledna 2019 11:40 )

Jestli seděl nevinně, tak teď bude sedět plným právem. Primátorovi samozřejmě přeji uzdravení.

cukrenka ( 14. ledna 2019 11:26 )

Tihle "mstitelé" by se asi mělií uvědomit, že zabitím jednoho člověka, nebo několika lidí nic nevyřeší. Pokud s e jim něco nelíbí, tak by měli založit hnutí. Tady stačí snad už tři lidi pro registrování. Zabíjení vede k situaci jaká je napříkald dnes na Balkáně, a postiženy občanskou válkou budou celé generace.

Zobrazit celou diskusi