Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ivan v kolébce přežil zkázu paneláku. „Novoroční zázrak“ se v Rusku uzdravuje

Autor: ČTK, AKu - 
8. ledna 2019
11:20

Stav desetiměsíčního chlapce Ivana, kterého našli ruští záchranáři pod troskami zřícené části panelového domu v uralském Magnitogorsku, se výrazně zlepšil. S odvoláním na ministryni zdravotnictví Veroniku Skvorcovovou to uvedl web Newsru.com. Malý Váňa přežil i díky tomu, že byl zabalený v kolébce.

Chlapec, který pod troskami a za silného mrazu přežil více než 30 hodin, byl na Nový rok v kritickém stavu letecky přepraven z Magnitogorsku do Moskvy, kde byl hospitalizován v Institutu dětské chirurgie. Podle ministryně je štěstí, že k dispozici byl vhodný civilní spoj, takže byl chlapec do dvou hodin v nejlepším ruském centru lékařské péče o děti.

„K dnešnímu dni se dá říci, že to dítě je na tom podstatně lépe. Samo dýchá, aktivně reaguje, komunikuje s matkou,“ uvedla ministryně. Kojenec podle ní opět získal ztracený hlas a občas se rozbrečí. „To je velmi dobrý příznak,“ poznamenala. „To nejhorší má už za sebou. Dá se říci, že dítě přežilo a jeho stav se zlepšuje,“ zdůraznila Skvorcovová.

Matka chlapce se ještě nevzpamatovala

Chlapcova matka se podle ministryně ještě psychicky nevzpamatovala, stále se o chlapce bojí, ale je ráda, že se jeho stav zlepšuje. „Byl to skutečně novoroční zázrak, že se jej podařilo zachránit,“ prohlásila ministryně.

„Jeho současný stav je takový malý dárek rodičům a nám všem k Vánocům,“ poznamenal Leonid Rošel, šéf Institutu dětské chirurgie, kde je chlapec hospitalizován. Dodal, že chlapec nejprve nebyl s to sám dýchat, selhávaly mu ledviny, nemohl jíst a měl mnoho dalších problémů. Potrvá ale podle něj měsíce, než se chlapec úplně „postaví na nohy“.

Zatímco dříve lékaři zvažovali, zda dítě vůbec přežije, teď je řeč o následcích. Zejména pokud jde o Váňovu pravou nohu, která byla zlomená a vážně omrzlá.

Pod troskami zůstalo 39 lidí

Jeden ze vchodů do domu v Magnitogorsku, ležícím na předělu evropského a asijského Ruska, se po výbuchu plynu 31. prosince zhroutil. V prvních hodinách po neštěstí se záchranářům podařilo zachránit 18 lidí, dalších šest pak při rozebírání trosek. Neštěstí si podle úřadů vyžádalo 39 obětí na životech.

Neštěstí podle serveru Gazeta.ru přežila i celá Ivanova rodina: matka se starším tříletým synem se sama dostala z trosek domu, zatímco otec byl na noční směně, protože v ten den jej v práci požádali, aby zaskočil za kolegu. Samotného Váňu nejspíš zachránilo to, že byl teple zabalen v kolébce.

Taurus70 ( 8. ledna 2019 12:15 )

Lekari respekt a obdiv👍👍👍👍😇😇

Zobrazit celou diskusi