Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Všechno zčernalo.“ Lidé popsali dramatický útěk před tsunami, zemřeli i na pláži

Autor: peb, ČTK - 
23. prosince 2018
12:02

Na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, které zasáhla ničivá vlna tsunami, dorazily týmy záchranářů a zdravotníků. Vlna udeřila v sobotu večer místního času a podle dosavadní bilance zabila nejméně 222 lidí. Způsobila také značné materiální škody, stovky budov leží v troskách. Sanitky do zasažených oblastí vyslaly jak místní úřady, tak soukromé organizace, uvedl list The Jakarta Post.

„Přijeli jsme na dovolenou v devět hodin večer a náhle se přivalila voda. Všechno zčernalo, nefunguje elektřina. Venku panuje zmatek, nedá se vyjet na silnici,“ citovala agentura AFP Muhammada Bintanga (15), který je na Caritě. 

Lutfi Al Rasyid (23) prchal před vodou v Lampungu. „Nemohl jsem nastartovat motorku, tak jsem běžel. Modlil jsme se a utíkal, jak jsem nejrychleji mohl,“ řekl.

„Musel jsem utíkat, zatímco vlna překonala pláž a pronikla 15 či 20 metrů do vnitrozemí,“ vylíčil Nor Öystein Lund Andersen podle agentury AP. Zrovna pořizoval snímky sopky, když náhle uviděl, že se k němu blíží velká vlna. „Příští vlna se dostala k hotelu a smetla auta ze silnice za ním. Stihl jsem s rodinou uprchnout lesními stezkami do vyšší polohy, kde se o nás místní postarali. Bohudíky jsme vyvázli nezraněni,“ dodal.

Jednou z nejhůře postižených oblastí je Banten, na jehož plážích jsou ubytováni turisté. Tam zemřelo nejméně 126 lidí a podle indonéských médií byli mezi turisty hlavně zaměstnanci státní energetické společnosti a úředníci ministerstva sportu a mládeže.

Video  Tsunami v Indonésii smetlo kapelu Seventeen přímo z pódia.  - Twitter / @IgersBanten
Video se připravuje ...

Výbuch sopky i silný příliv z úplňku

Podle indonéské geofyzikální agentury zřejmě tsunami způsobil výbuch sopky Krakatoa, po němž následoval podmořský sesuv půdy. Sopka vybuchla 24 minut před úderem tsunami. Mluvčí úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho sdělil, že je možné, že se na tsunami podílel i nezvykle vysoký příliv, jaký způsobuje úplněk Měsíce.

Na druhé straně Sundského průlivu, na Sumatře, se záchranářská činnost soustředila do Bandarlampungu a přeživší se tam uchýlili do úřadu guvernéra. Mnozí si s sebou přinesli ošacení i lehátka, úřad lidi vyzval, aby sledovali pokyny. „Nevěřte snadno informaci, že město postihne tsunami, ale občané by měli být pozorní a opatrní, pokud vlna udeří znovu,“ řekl tajemník úřadu guvernéra v Lampungu

 Podle tamního úřadu pro katastrofy jsou v oblasti čtyři silně postižená místa - Kalianda, Rajabasa, Sidomulyo a Katibung. Právě tam se soustředí pátrání po případných přeživších.

Stovky budov jsou v troskách

Na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, které zasáhla ničivá vlna tsunami, dorazily týmy záchranářů a zdravotníků. Jsou tu značné materiální škody, stovky budov leží v troskách. Sanitky do zasažených oblastí vyslaly jak místní úřady, tak soukromé organizace, uvedl list The Jakarta Post.

Záchranáři zamířili do místa Tanjung Lesung a Panimbangu, které leží v nejzápadnější provincii Banten na ostrově Jáva. „Přijeli dobrovolníci, aby pomohli zachraňovat,“ řekl čtyřicetiletý Edi z Tanjung Lesungu. Podle něj tsunami trvala deset minut a jeho nesla po celou dobu, dokud neopadla. Edi vyvázl pouze se zraněním.

Zranění jsou sváženi do zdravotního střediska do Panimbangu. Zatím je jich tam asi 60 a mnozí mají zlomeniny, odřeniny a také dýchací potíže. Zaregistrováno tam bylo deset mrtvých a podle zdravotníka Iwana to byli všichni turisté z Tanjung Lesungu.

Bantenský úřad pro katastrofy sdělil, že tsunami v oblasti udeřila na pěti plážích, a to Tanjung Lesung, Sumur, Teluk Lada, Panimbang a Carita. Televizní snímky z Carity zachytily množství trosek, plátů střešní krytiny a kusů dřeva. Vidět je mnoho popadaných stromů a zem pokrytou troskami.

Video  Dovolenou na pláži vystřídala smrt. V Indonésii udeřilo ničivé tsunami.  - Reuters a Hudební banka - Wasteland
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi