Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Student Otto (†22) zemřel po útrapách v KLDR. Rodina chce 23 miliard

Autor: ČTK, nkov - 
22. prosince 2018
15:45

Horentní kompenzaci žáda po KLDR rodina zesnulého amerického studenta Otto Warmbiera (†22). Otto byl v Severní Koreji zatčen za krádež propagačního plakátu a po propuštění zemřel v USA. Jeho blízcí vyčíslili svoji ztrátu na téměř trojnásobek hrubého domácího produktu KLDR, v přepočtu zhruba na 23 miliard korun. Oznámila to v sobotu americká televize NBC.

Student Otto v severokorejském vězení strávil 17 měsíců, než byl v zuboženém stavu a s poškozeným mozkem dopraven do USA, kde po několika dnech loni v létě zemřel. Podle jeho rodičů byl mučen, což Pchjongjang popírá.

Pozůstalí po mrtvém žádají po Severní Koreji kompenzaci ve výši přesahující miliardu dolarů (22,7 miliardy korun), oznámila NBC.

Částka větší než HDP celé země

Fred a Cindy Warmbierovi, studentovi rodiče, zažalovali Pchjongjang u soudu ve Washingtonu. Dalších 46 milionů žádají jako náhradu za psychickou újmu, kterou jim synovo strádání způsobilo.

Celková částka odpovídá téměř trojnásobnému objemu hrubého domácího produktu, který KLDR zaznamenala v roce 2015. Suma má podle žalobců zajistit, že si Pchjongjang uvědomí a v budoucnu změní protiprávnost svého chování, uvedla NBC.

abil ( 22. prosince 2018 19:01 )

Je hrozna vec, ztratit dite a navic vedet, jak hrozne trpelo. Druha vec je, ze do teto nebezpecne zeme nejel na nejaky studijni pobyt, kam by ho nekdo vyslal, ale on sam a dobrovolne. Zadny normalne myslici clovek tam nejede a pokud prece jenom ano, tak si zjisti, co je tam zakazane a pak si dava zatraceny pozor, aby to neporusil. Rodicum uz zadne penize syna nevrati a nenapravi jeho utrpeni, ale tihle se rozhodli, ze na tom poradne vydelaji. Tudiz je mi jasne, po kom ten syn byl.

zkzkz ( 22. prosince 2018 17:51 )

reditelplanety ( 22. prosince 2018 17:45 )

Chtělo by to žalovat je za aroganci, nerespektuje. A vůbec celou USA indiáni, černoši na tom co nakradli vybudovali impérium. Klasický koloniální mravenci, hurá na další planetu. Takhle to zní směšně. Howg

lalia ( 22. prosince 2018 17:09 )

Žádné peníze mu život nevrátí.Jestli mu ublížili,je to hnus!!!

petr366 ( 22. prosince 2018 16:51 )

Kimovi přijde levnějš nechat celou rodinu sfouknout nějakým kontraktorem(bude jich dost bez práce, když se stahují ze Syrie i Afghanistanu) a přidat k tomu i ctihodný soud.

Zobrazit celou diskusi