Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tisíce lidí v dovolenkovém ráji v ohrožení: Pompeje mají nový plán evakuace

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. prosince 2018
16:55

Úřady v italském městě Pompeje připravují plán pro evakuaci obyvatel pro případ, že sopka Vesuv znovu vybouchne. Dohnala je k tomu zvýšená seismická aktivita vulkánu po téměř 2000 letech od nejznámější sopečné erupce v historii lidstva. Obyvatele města a jeho okolí budou záchranáři převážet loděmi na zhruba 500 kilometrů vzdálený ostrov Sardinie, informoval deník The Guardian.

Nový plán pro evakuaci obyvatel se začal projednávat v reakci na stále častější seismickou aktivitu v oblasti. Italští experti však zdůraznili, že k panice nejsou důvody a že přijatá opatření jsou součástí standardního nouzového plánování pro případ přírodních katastrof.

Expert: Erupce může zabít tisíce lidí

Americký odborník Flavio Dobran, vedoucí představitel výzkumu známé sopky, minulý měsíc varoval, že bez bezpečnostních opatření by sopečná erupce v oblasti mohla zabít tisíce lidí. Podle něj je nezbytné informovat populaci a místní instituce o tom, jak reagovat v případě erupce Vesuvu i přes to, že její výbuch bezprostředně nehrozí.

Archeologové stále odhalují trosky zničeného města Pompeje. Archeologové stále odhalují trosky zničeného města Pompeje. | Profimedia.cz

Starosta: Musíme přesně spočítat lidi

Antický přístav Pompeje, který leží nedaleko Neapole, byl zničen při erupci sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu. Spolu s ním byla zasypána popelem či zavalena sopečnou lávou a bahnem také římská města Herculaneum, Stabie a Oplontis. Lokalita patří k nejvíce navštěvovaným místům v zemi.

Starosta Pompejí Pietro Amitrano uvedl, že prvním krokem evakuačního plánu je co nejpřesnější sčítání lidu. „Tím začneme, následně zvolíme sardinské město, kam naše obyvatele v případě nutnosti přemístíme. Jen doufám, že ten den nikdy nepřijde,“ prohlásil Amitrano.

Otřesy u Vesuvu byly v říjnu i prosinci

Odborníci z vesuvské observatoře sídlící v Neapoli zaznamenali v oblasti letos v říjnu dvě zemětřesení o síle 1,7 a 1,6 stupně Richterovy stupnice. Další otřesy o síle 1,8 stupně byly zaznamenány 1. prosince. Podle tamních úřadů je ale zvýšená seismická aktivita normálním jevem.

Nedávné výzkumy prokázaly, že se „středně silné“ erupce sopek, jako je Vesuv, objevují jednou za čtyři až pět století. Poslední středně silná erupce Vesuvu se stala v roce 1631, byla nejsilnější od roku 79 a zemřelo při ní několik tisíc lidí. V okolí známého italského vulkánu žije v současné době tři miliony lidí; je to nejhustěji obydlená vulkanická oblast na světě. Odborníci varovali, že následky erupce by mohly být katastrofální, pokud by na ni místní nebyli připraveni.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi