Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bystroň si zastřílel s rasisty v Jižní Africe. Přijde o křeslo německého poslance?

Autor: ČTK - 
19. prosince 2018
14:10

Německý poslanec českého původu Petr Bystroň se na služební cestě v Jihoafrické republice setkal s členy krajně pravicové skupiny Suidlanders a zúčastnil se s nimi společného cvičení ve střelbě. Služební cestu poslanci německé protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) hradil Spolkový sněm, informovala televize ARD.

Zástupce AfD v zahraničním výboru Spolkového sněmu potvrdil, že se cvičení ve střelbě zúčastnil.

Suidlanders jsou podle agentury DPA protestantismem inspirované uskupení bělochů se zálibou ve zbraních a „s jednoznačným sklonem k rasismu“.

Němečtí sociální demokraté (SPD) a Zelení Bystroně ostře kritizovali. Místopředseda Spolkového sněmu Thomas Oppermann (SPD) na Twitteru napsal, že pokud se Bystroň cvičné střelby opravdu zúčastnil, měla by se o věc zajímat německá kontrarozvědka. „A možná to byla jeho poslední služební cesta,“ podotkl Oppermann.

Poslankyně za Zelené Britta Hasselmannová poznamenala, že AfD se nemůže vážně tvářit, že nemá nic společného s rasismem. Služební cesta s nácvikem střelby je podle ní neslýchaný skutek, který „volá po objasnění“.

Žádní rasisté, jen bojící se farmáři, tvrdí Bystroň

Bystroň sám řekl televizi ARD, že se styky se Suidlanders nemá žádný problém. Podle něj jde o organizaci vzešlou z jihoafrické občanské společnosti. „Vnímal jsem to tak, že to je organizace převážně bílých farmářů, kteří mají strach o svůj život a organizují se, aby přežili, pokud by došlo k nejhoršímu,“ prohlásil Bystroň.

Podle DPA neexistují spolehlivé údaje o počtu členů Suidlanders; odhady však hovoří o několika tisících, samotná organizace pak o desetitisících. Členové pocházejí především z menšiny hovořící afrikánštinou, která byla u moci do překonání režimu apartheidu v roce 1994.

Jihoafrická vláda se od minulého roku vyslovuje pro vyvlastnění bílých majitelů pozemků bez odškodnění, což je podle DPA vodou na mlýn malých extremistických skupin v JAR.

Bystroň mimo jiné v září doprovázel schůzku českého prezidenta Miloše Zemana s bývalým hlavním stratégem Bílého domu Stevem Bannonem, který usiloval o spojení nacionalistických a populistických sil v Evropě.

tompetr88 ( 19. prosince 2018 14:31 )

 -Najdětee nahé 18+ dívky ve vašem městě zde: My.Su/Divky

Zobrazit celou diskusi