Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Začal zátah na kamarády prezidenta. Hlava JAR může skončit už za pár hodin

Autor: base, ČTK - 
14. února 2018
10:45

Elitní jednotky jihoafrické policie ve středu zasahovaly v Johannesburgu v rezidenci podnikatelů blízkých prezidentu Jacobu Zumovi. Ten čelí výzvě vlastní strany, aby odstoupil. Podle agentury Reuters byli zatčeni dva lidé, nejméně jeden z nich je členem vlivné podnikatelské rodiny Guptů.

Zásah v časných ranních hodinách v luxusní rezidenci podnikatelů Guptových se odehrál jen krátce před tím, než se má ve středu prezident Zuma vyjádřit k výzvě, aby odstoupil. Tu mu adresovala vládní strana Africký národní kongres (ANC), která ho už loni v prosinci odstranila ze svého čela. Pětasedmdesátiletý Zuma, který vede JAR od května 2009, čelí už delší dobu tvrdé kritice kvůli řadě korupčních skandálů.

Podle mluvčího speciálních jednotek souvisí policejní zásah s vyšetřováním rodiny Guptů, která údajně ovlivňovala obsazování ministerských postů. Přátelství s prezidentem mělo rodinnému klanu také posloužit k získání veřejných zakázek v hodnotě stovek milionů dolarů. Zuma i bratři Guptové obvinění odmítají.

mandat ( 14. února 2018 11:09 )

JAR patrila v 60 letech mezi nejbohatsi zemi sveta. Diky Mandelovi se zeme zrujnovala tak, ze uz to ani vic nejde.Kazdy rok dostavali miliardy US dolaru z celeho sveta a vsechny penize shrabla jen elita a do zeme ani o lidi se nikdo nestaral.Soucasny prezident ma 16 manzelek a asi 100 konkubin a to neco stoji, to musime chapat.Ted neni v JAR dostatek vody, protoze se nikdo o rozvoj hosporarstvi nestara, jen se poradavi vecirky a honi se holky.Minuly tyden bylo oznameno, ze soucasny prezident odejde az na konci r. 2019.

Zobrazit celou diskusi