Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

MHD po celé zemi zdarma. První stát na světě přistoupil k radikální změně

Autor: Darina Jíchová - 
8. prosince 2018
12:45

Životní prostředí a jeho ochrana je hlavní prioritou nové lucemburské vlády, právě z toho důvodu se v celé zemi rozhodli zavést bezplatnou veřejnou dopravu. Vévodství se tak stane první zemí na světě, kde lidé budou jezdit zadarmo, bezplatné jízdné bude platit ve všech druzích veřejné dopravy, uvedl deník Guardian.

Bezplatná veřejná doprava byla jedním z bodů znovuzvoleného premiéra Xaviera Bettela, koalice složená z Bettelovy Demokratické strany, Zelených a Socialisticko-dělnické strany plán schválila.

Jejich rozhodnutí vejde v platnost v létě příštího roku. Jejich cílem je snížit počet aut ve městech, což bude mít vliv na pokles emisí CO2. Chtějí také zamezit častým dopravním zácpám.

33 hodin v zácpě

V hlavním městě Lucemburk totiž vznikají ty nejhorší zácpy na světě. Metropole je domovem 110 tisíců občanů, nicméně na ulicích se potkává 440 tisíc lidí, kteří cestují za prací. Podle statistik za rok 2016 každý řidič strávil v tamních zácpách celkem 33 hodin.

Lucembursko začalo tím, že v létě zavedlo bezplatnou dopravu pro děti a mladé lidi do 20 let. Cena jízdného pro ostatní byla snížena na 52 korun. Lístek má platnost 2 hodiny a člověk je za tuto dobu schopný projet celé Lucembursko.

Zákon o bezplatné veřejně dopravě ale není ještě hotový, zpracovaná není například otázka první třídy ve vlacích.

Zadarmo i v Česku

Systém bezplatné veřejné dopravy funguje i v mnohých evropských městech. Zdarma se tak městskou hromadnou dopravou od roku 2013 projedou například lidé v estonském Talinnu. Také v Česku lze najít města, kde se za MHD neplatí. Zrušení jízdného od roku 2008 trvá v Hořovicích, od roku 2011 ve Frýdku-Místku a od roku 2017 ve Valašském Meziřící. Letos se připojily Strakonice, Lovosice a Litoměřice.

V Říčanech od tohoto září rovněž jezdí bezplatné linky, zachovány byly i placené spoje, které zajištuje Pražská integrovaná doprava.

Zobrazit celou diskusi