Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Němci chystají zavést MHD zdarma, aby odvrátili žalobu EU

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
14. února 2018
14:17

Německá vláda hodlá v důsledku hrozící žaloby ze strany Evropské komise výrazně rozšířit opatření ke zvýšení čistoty ovzduší v německých městech. Zvažuje mimo jiné bezplatnou místní veřejnou dopravu. Podle agentury DPA a serveru Politico to vyplývá z dopisu vládních představitelů, jehož adresátem je evropský komisař pro životní prostředí Karmenu Vella.

„Společně se spolkovými zeměmi a obcemi zvažujeme, že budeme nabízet místní veřejnou dopravu zdarma, abychom snížili počet soukromých vozidel,“ cituje z dopisu Politico. Dopis podepsali německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová, ministr dopravy Christian Schmidt a šéf kancléřského úřadu Peter Altmaier.

Dopis zahrnuje také další plány, například daňové pobídky k modernizaci vozového parku či zmocnění spolkových zemí a měst ke stanovování závazných emisních limitů pro autobusy a vozy taxi.

5 vybraných měst

„V případě potřeby budeme naše města podporovat v zavádění účinných dopravních omezení ve vybraných ulicích," píše se v dopisu. Nová opatření ke zlepšení ovzduší by měla být testována na konci tohoto roku v pěti německých městech, a to v Bonnu, Essenu, Herrenberguu, Reutlingenu a Mannheimu.

Evropská komise považuje dosavadní německá opatření za nedostatečná ke splnění limitů pro emise oxidů dusíku. Vyzvala proto německou vládu k dodatečným opatřením. V březnu hodlá komise rozhodnout, zda na Německo a dalších osm zemí podá kvůli příliš vysokému znečištění ovzduší žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie.

Jak je na tom Česko?

V Česku už také o zavedení bezplatné městské hromadné dopravy několikrát uvažovali, hlavně při vyhlášení smogové situace. Loni v únoru byla MHD kvůli smogu zdarma v Přerově. O podobném opatření uvažovala i Praha, Brno a další kraje, ale nakonec k jejich zavedení nedošlo. Ostrava vyzkoušela plán bezplatné MHD, ale po 22 dnech ho zase odvolala.

Ostrava patří k místům s nejvíce znečištěným ovzduším v Evropě. Ostrava patří k místům s nejvíce znečištěným ovzduším v Evropě. | ČTK

Tento týden se bude jednat o regulaci dopravy v české metropoli při smogových situacích.  Prahy 10 či 11 navrhly kompenzovat omezení motoristů zavedením MHD zdarma, což by ovšem nebylo možné zařadit do klasického regulačního řádu a muselo by být řešeno zvlášť. 

MHD zdarma

Přece jen se ale v některých našich městech zadarmo jezdí. Od roku 2008 se jezdí zdarmo v Hořovicích na Berounsku, od roku 2011 ve Frýdku-Místku a od roku 2017 ve Valašském Meziříčí. Od nového roku se za MHD neplatí ani ve Strakonicích a Lovosicích. Do projektu MHD zdarma se na určitou dobu zapojila i města Třeboň (2002-2007) a Přelouč (2009-2010).   Financování bývá státní, regionální či za MHD platí místní správa nebo komerční subjekty.

agfor ( 14. února 2018 15:34 )

Tak tohle ve smogem zamořeném Litvínově nehrozí. Tam totiž vydírají o jízdné i 90ti leté důchodce, kteří jinak jezdí všude zadarmo. Kam by také darmožrouti z DPMML přišli ? Třeba by museli jít pracovat a to se po bývalých komouších zatím nechce.

offline ( 14. února 2018 14:51 )

Počet černých černých pasažerů, které není možno z hyperkorektních důvodů postihovat, převýšil dopravních prostředcích počet bílých platících německých daňových poplatníků. Tak se vymyslí pěkný populistický návrh a ještě se ušetří za revizory, pokud se ještě nějací odvážili pracovat.

Zobrazit celou diskusi