Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Elitní syrská plavkyně pomáhala migrantům. Z vězení se dostane na kauci 130 tisíc

Autor: ČTK, for - 
4. prosince 2018
23:10

V přepočtu bezmála 130 tisíc korun bude stát propuštění na kauci Syřanky Sáry Márdíníové. Oznámil to právník této mladé žen, která před současnou válkou v Sýrii patřila k tamní plavecké špičce. Letos v létě ji ale zatkli v Řecku, protože pomáhala migrantům.

Márdíníová by se měla dostat na svobodu během jednoho až dvou dnů a bude i moci odcestovat do Německa, kde se po svém příchodu do Evropy v roce 2015 usadila. Kdy s ní začne soud, není zatím jasné.

Podle řeckých úřadů patřila Márdíníová ve skupině aktivistů z různých nevládních organizací, kteří na řeckém ostrově Lesbos působili jako převaděči. Asi 30 lidí, z toho 24 cizinců, údajně systematicky pomáhalo migrantům při cestě z Turecka do Řecka.

Policie se na stopu aktivistů dostala letos v únoru poté, co dva z nich zatkla, když po ostrově Lesbos jezdili autem se zfalšovanou poznávací značkou řecké armády. Další měsíce činnost těchto nevládních organizací policisté sledovali.

Sára Márdíníová a její sestra Jusra, rovněž v Sýrii uznávaná plavkyně, se v roce 2015 proslavily tím, že táhly k ostrovu Lesbos potápějící se člun s uprchlíky. Jusra soutěžila na olympijských hrách v Riu de Janeiro v roce 2016, později se stala velvyslankyní dobré vůle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině