Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na boj se změnami klimatu 4,5 bilionu: Zlepšit se má i předpovědí počasí

Autor: ČTK, nkov - 
3. prosince 2018
10:00

Skupina Světové banky (SB) hodlá v průběhu pěti let od roku 2021 investovat 200 miliard dolarů (4,57 bilionu korun) do boje s klimatickými změnami. Suma představuje dvojnásobek investic současného pětiletého plánu. Finanční prostředky půjdou na zkvalitnění předpovědí, systémy včasného varování a na informační služby. Uvádí to prohlášení skupiny, z něhož čerpala agentura Bloomberg.

„Změna klimatu představuje existenční hrozbu pro nejchudší a nejzranitelnější země světa. Naše nové cíle ukazují, jak vážně se touto otázkou zabýváme,“ řekl prezident SB Jim Yong Kim. „Snažíme se, abychom udělali víc a rychleji a vyzýváme globální společenství, aby dělalo totéž,“ dodal.

Zhruba polovinou, tedy 100 miliardami dolarů (2,28 bilionu korun), přispěje samotná SB, o zbývající část se podělí Mezinárodní finanční korporace (IFC), Agentura pro mnohostranné investiční záruky (MIGA) a soukromý kapitál.

Nové cíle vycházejí z akčního plánu pro změnu klimatu v rámci SB z roku 2016. V roce 2018 poskytla skupina SB na opatření v oblasti klimatu rekordních 20,5 miliardy dolarů (468 miliard korun).

Video  Bill Gates o potřebě klimatických inovátorů  - Zive.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi