Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pivo v Česku zdraží až dvojnásobně, varuje nová studie. Ječmen strádá suchem

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. října 2018
13:00

Klimatické změny nepotěší milovníky piva, jeho cena totiž dramaticky poroste. Plíživé zdražování pocítili pivaři už letos na podzim, jenže v příštích letech má být daleko hůř. Aspoň podle studie, kterou přinesl odborný časopis Nature Plants a který se pokouší o výhled na příštích 80 let. Příčinou zdražování bude podle vědců ječmen strádající vlivem vysokých teplot a sucha. V některých zemích, například v Česku, se předpokládá, že se cena piva zdvojnásobí. V Polsku může být cena až pětinásobná.

Podle vědců se budou muset pivovarníci a sládci kvůli extrémním vedrům a suchům připravit na nedostatek ječmene. Tento fakt nejvíce zasáhne pivovarnické národy jako Česko nebo Belgii, Irsko či Německo. Nižší úrodu a kvalitu sladovnického ječmenu zaznamenali čeští pivovarníci už letos. Jediný problém je podle nich zatím jen v tom, že má vysoký obsah dusíkatých látek.

Ceny ječmene v Česku rostou, potvrdili to zemědělci a větší výrobci piva. Zástupce minipivovarů předpokládá, že ceny piva se zvýší už letos. Zvedání cen potvrdil také agrární portál Agris.cz. Ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová uvedla, že nižší úrodu ječmenu hlásí rovněž další evropské země.

Vědci podle agentury AP dávno vědí, že ječmen je jednou z nejzranitelnějších plodin, jejíž úroda kvůli horku a suchu klesá. V Česku si pivovarníci na nedostatek ječmenu sladovnické kvality stěžují už od roku 2000, jak uvádí odborný týdeník Ekonom.

Pivu holdují také politici: Na snímku prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching. Pivu holdují také politici: Na snímku prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching. | ČTK

Klimatické změny se dotýkají každého

Přestože se rostoucí cena piva může zdát v porovnání s ničivými záplavami a bouřemi, kterým kvůli globálnímu oteplování lidé čelí, zanedbatelná, ukazuje to, že klimatické změny se dotýkají v podstatě každého člověka. A mají vliv na kvalitu jeho života.

„Pivo je pro mnoho národů fundamentální, miliony lidí po celém světě ho milují. Jeho nedostatek a rostoucí cena budou jen dalším bodem, se kterým se v rámci klimatických změn budou muset smířit,“ uvedl profesor Univerzity ve východní Anglii Dabo Guan, který se podílel na výzkumu.

„Pokud si i v budoucnosti budete chtít k fotbalu dát pár piv, jediným řešením je zasáhnout proti globálnímu oteplování,“ vyzval Guan. On a jeho kolegové předložili studii mapující dopad extrémního počasí na úrodu ječmenu v příštích 80 letech. Dále ukázali, jak se to promítne na ceně piva.

Klesne v Česku konzumace o třetinu?

Pokud emise uhlíku nebudou omezeny, analýza ukázala, že konzumace piva se v Irsku, Belgii a Česku sníží asi o třetinu. V Británii pak o čtvrtinu, Spojené státy by v tomto případě zaznamenaly čtrnáctiprocentní úpadek a Čína, současně jeden z největších konzumentů piva, devítiprocentní. Globálně by šlo o šestnáctiprocentní pokles konzumace piva.

Výzkum uvádí, že pokud budou emise skleníkových plynů vypouštěny do ovzduší v dosavadních objemech, vliv klimatu na pěstování ječmene poškodí jeho sklizeň do konce století nikoli jednou za deset let, ale jednou za dva roky.

S úbytkem konzumentů se podle vědců musí počítat i v nejlepší možné situaci, kdy dojde k rychlému a výraznému globálnímu snížení emisí skleníkových plynů. Pokles konzumentů v Česku, Belgii a Irsku se bude pohybovat mezi 9 % až 13 %, stejně by to vypadalo také v Kanadě nebo Německu.

Cena piva nejvíc dopadne na Poláky

Co se týče otázky ceny, výzkum ukazuje, že v případě nejčernějšího scénáře by nejhůře dopadli polští milovníci piva. Tam by cena mohla stoupnout až pětinásobně, v Česku, Irsku a Belgii pak dvojnásobně. Tyto národy by byly zasaženy nejvíce jednak proto, že patří mezi největší konzumenty a výrobce piva a také proto, že dovážejí většinu svého sladovnického ječmene.

Pouze šestina světové úrody ječmene se používá při vaření piva, zbytek je použit jako krmivo pro dobytek. Podle odborníků budou s rostoucím nedostatkem suroviny upřednostněna hladovějící zvířata. Na pivovarníky tak zbude jen minimum ječmene, „to povede k dramatickému poklesu konzumace piva a nárůstu jeho ceny“.

„Podle našeho výzkumu si stamiliony lidí v budoucích klimatických a cenových podmínkách nebudou pivo moct dovolit,“ dodal další člen výzkumného týmu, profesor kalifornské univerzity Steven Davis. Vědci následně vysvětlili, že odhad růstu cen a poklesu konzumentů je jen orientační. Ujistili však, že to, že pivo podraží a stane se nedostatkovým zbožím, je fakt. Klimatická změna podle odborníku ovlivní i chuť piva.

Pivo jako luxusní a nedostatkové zboží?

Guan uvedl, že tento jev by mohl vést k destabilizaci společnosti. Připomněl například léta prohibice v USA v letech 1914–1933, která vedla k nárůstu kriminálních skupin snažících se zajistit dostatek alkoholu.

Podle vědců je nepravděpodobné, že sládci při výrobě piva plně nahradí ječmen například pšenicí. Navíc globální oteplování bude mít vliv na úrodu všech obilnin, tedy i pšenice. Cena automaticky vzroste i u pšeničných piv. „Nejde jen o pivo, cena poroste i u čokolády, kávy a čaje – klimatické změny se dotknou všech plodin,“ uvedli vědci.

„Doufám, že Trump miluje pivo a znovu přistoupí na Pařížskou dohodu,“ vyslovil se jeden z vědců. Nicméně o americkém prezidentovi Donaldovi Trumpovi se ví, že je abstinent, nebo to o sobě aspoň hrdě prohlašuje. Po letech popírání však Trump přiznal, že globální oteplování je skutečné.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

arne100 ( 16. října 2018 18:52 )

Pivo už není tím či bylo jsou to prostě jen splašky piva.Dnešní pivo se nédá srovnat z pivem před r.89.Ten hnůj čemu se dnes říká pivo už není to co bývalo.Jen chlastejte dál ty patoky

offline ( 16. října 2018 18:06 )

Jenom kecy. Budete chlastat až vám poteče ušima.

gabreta ( 16. října 2018 17:48 )

Ať si "Český" pivo, zahraniční majitelé strčí do perdele i se ziskama!!

offline ( 16. října 2018 16:47 )

Jenom kecy. Budete chlastat až vám poteče ušima.

agfor ( 16. října 2018 15:46 )

Asi těžko půjdu na pivo za 70 Kč(4 dcl), zvlášť, když pamatuji doby, kdy stál poctivý půllitr 1,70 Kčs.

Zobrazit celou diskusi