Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Premiér se rozohnil, lídry odmítající klimatickou změnu poslal na psychiatrii

Autor: Darina Jíchová - 
31. srpna 2018
16:00

Samojský premiér Tuilaepa Sailele se během návštěvy australského Sydney pustil do světových vůdců, kteří popírají klimatickou změnu. Politik je během svého projevu poslal na psychiatrii. Jeho útok směřoval hlavně na amerického prezidenta Donalda Trumpa, čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, australskou a indickou vládu. Podle Saileleho se ke klimatické změně a jejím následkům staví více než laxně, uvedl deník Guardian.

„Klimatická změna je existenciální hrozbou pro celý Pacifik,“ pronesl Sailele, dodal, že USA, Čina a Indie nesou největší zodpovědnost za nadcházející katastrofu. „Každý světový lídr, který věří, že žádná klimatická změna neexistuje, by podle mě měl být zavřen na psychiatrii. Takový vůdce je naprostý hlupák,“ řekl pár dní před zahájením Fóra pacifických ostrovů (PIF), které se letos koná na ostrově Nauru.

Velký dopad klimatických změn v Pacifiku

„Pro některé země je klimatická změna jen minimální hrozbou, u nás má ale drtivé důsledky, které pociťují všichni obyvatelé napříč Pacifikem,“ prohlásil Sailele.

„Je potřeba, abychom se do boje proti globálnímu oteplování zapojili aktivněji. Jen letos stoupla celková teplota o 1,5 stupně,“ samojský premiér vyzval ke vzájemné spolupráci.

„Všichni víme, o jaký problém se jedná a co ho způsobuje. Zároveň známe i řešení. Co nám ale chybí, je politická odvaha, kuráž postavit se před lidi a říct: Dělejte tohle, to a tamto, jinak budeme čelit jisté katastrofě,“ dodal Sailele. Jeho plamenný projev předcházel zahájení PIF, na kterém chtějí zástupci pacifických ostrovů probrat s Australany snižování emisí.

Plánuje Austrálie odstup od Pařížské dohody?

Nový australský premiér Scott Morrison je pod nátlakem mnohých členů jeho strany, kteří požadují, aby ustoupil od závazku snižování emisí, dohodnutém v rámci Pařížské dohody. Expremiér Malcolm Turnbull se měl PIF zúčastnit osobně, Morrison za sebe posílá novou ministryni zahraničí Marisu Paynovou.

Tento krok opozice označila za „strategickou chybu“ a „urážku lídrů sousedních zemí“. Sailele se ve své promluvě rovněž dotkl rostoucího vlivu Číny v Pacifiku. Uvedl, že jejich region se rychle změnil ve „spornou sféru vlivu“. „Velmoci se tvrdošíjně snaží rozšířit svoji sféru vlivu, což v nás vyvolává značný pocit nejistoty,“ pronesl na závěr své řeči.

Zobrazit celou diskusi