Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve Španělsku a Portugalsku bude o víkendu až 50 °C. Na koupání je to i u Baltu

Autor: ČTK, nkov - 
2. srpna 2018
16:50

Teploty na Pyrenejském poloostrově se mohou o nadcházejícím víkendu přiblížit k 50 stupňům a prolomit tak dosavadní rekord v Evropě, uvedla agentura ANSA s odvoláním na meteorology. Ti zároveň varovali před lesními požáry a zdravotními riziky, kterými je horké počasí zejména pro seniory a děti. Tropické teploty sužují nadále i Německo, na mnoha místech by se ve čtvrtek rtuť teploměrů mohla opět vyšplhat až ke 36 stupňům Celsia. Kvůli mimořádně nízkému stavu vody se v korytu Labe objevuje munice z druhé světové války.

Jak uvedl meteorolog Tyler Roys z internetové stránky AccuWeather, „mezi pátkem a nedělí mohou teploty v jihozápadním Španělsku a na jihu Portugalska vystoupat na 49 °C.“ Jestliže se tato předpověď potvrdí, půjde o nejvýznamnější vlnu veder za posledních 41 let. Dosavadní rekord byl zaznamenán v červenci roku 1977, kdy bylo v Aténách naměřeno 48 stupňů.

Vysoké teploty hlásí zejména Portugalsko a Španělsko, na vině je horský vzduch, který se přesouvá z Afriky dále na sever. Podle předpovědí by mělo být ve čtvrtek v portugalském městě Évora, které leží 130 kilometrů východně od Lisabonu, až 44 stupňů. Podobná teplota se očekává i ve španělské provincii Badajoz.

V Německu ve čtvrtek naměří nejvyšší teploty na dolním toku řeky Rýn a ve středním Německu v širším okolí Frankfurtu nad Mohanem. Bavorsko by mohly v pozdních odpoledních hodinách zasáhnout bouřky s vydatným deštěm. Sever a západ země ale zůstane nadále bez srážek. Ochlazení němečtí meteorologové v následujících dnech neočekávají. Překonání letošního teplotního rekordu, který s 39,5 °C naměřili v úterý v Bernburgu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, ale také nečekají.

Hladina Labe klesá

Ve středu byly nejteplejšími místy v Německu města v okolí českých hranic: bavorské Řezno (Regensburg) s 37,9 a saská Hoyerswerda s 36,8 stupně. Teplota vody v Baltu na severovýchodě Německa je srovnatelná se Středomořím.

Kvůli suchu je na mimořádně nízké úrovni hladina Labe. Například v Magdeburku je jen několik centimetrů nad historickým minimem z roku 1934. Postižena je tím už několik dní lodní doprava, jen s omezeními fungují například oblíbené výletní lodě v Drážďanech. Pokles hladiny Labe odhalil na řadě míst nevybuchlou munici z druhé světové války. Například v Sasku-Anhaltsku úřady hlásí nález granátů a min na pěti místech. Výbušniny nacházejí lidé také na březích Labe v Sasku.

Radost mohou mít z aktuálního počasí turisté, kteří se letos rozhodli strávit letní dovolenou místo u Středozemního moře na Baltu. Teplota vody u německého pobřeží mezi městem Lübeck a dánskou hranicí se podle agentury DPA pohybuje mezi 23 a 25 °C Celsia. Pro srovnání: na francouzském Azurovém pobřeží je v současnosti teplota vody kolem 27 stupňů.

Stále teplejší voda v řekách začíná vadit rybám, které by mohly začít hynout. Na horním toku Rýna u německo-švýcarské hranice naměřili ve čtvrtek teplotu vody 27,4 stupně Celsia. Hranice 27 °C je přitom pro zde žijící lipany či pstruhy považována za smrtelnou. „Podle literatury by musely ryby už nyní hromadně hynout,“ řekl DPA zástupce švýcarského rybářského svazu Samuel Gründler. Zatím podle něj ale lidé nacházejí na březích jen jednotlivé uhynulé kusy.

jasnovidec01 ( 2. srpna 2018 20:41 )

DEMENTE ty jsi nějakej jehovista co,jinak by jsi takhle nekecal č.u.r.á.k.u.

Zobrazit celou diskusi