Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pilot si dal šlofíka a přeletěl letiště. Probral se až po padesáti kilometrech

Autor: nkov - 
28. listopadu 2018
16:20

Pokud vám cestování letadlem způsobuje úzkosti, není tenhle článek pro vás. Jak se totiž ukazuje, piloti si za „kniplem“ občas rádi zdřímnou. Přesně k tomu došlo při australském letu z Tasmánie na přilehlý King Island, kdy si dal pilot dvacet a probral se až po téměř 50 kilometrech. Chybu si však uvědomil hned po probuzení a po krátké odbočce se vrátil na původní místo přistání. 

Australský úřad pro bezpečnost letového provozu vyšetřuje případ „pracovní neschopnosti“ jednoho ze svých pilotů poté, co let z Tasmánie na King Island o celých 46 km minul letiště a musel se vrátit. „Pilot během letu usnul, výsledkem bylo to, že letadlo přeletělo cíl o 46 kilometrů,“ vyjádřil se mluvčí úřadu.

Podle sledovacích zařízení pak letadlo i přes menší zajížďku bezpečně přistálo v původní destinaci. I přes šťastný konec se incident vyšetřuje jako „vážná pracovní událost“. Vyšetřovatelé podrobí pilota výslechu, sesbírají důkazy a nakonec vše odevzdají pro vyhotovení jasných závěrů. To vše bude trvat několik měsíců, uzavření vyšetřování se totiž čeká až v březnu příštího roku.

Podle serveru Independent šlo o malé dopravní letadlo, do kterého se vejde celkem 9 lidí. To podnikne několik cest denně.

Zdřímne si každý druhý

Průzkum z roku 2013 však ukázal, že pilot australského letadla není žádnou výjimkou. K usnutí za volantem po dobu letu se přiznalo celých 56 procent pilotů. Polovina z nich se navíc přiznala, že při probuzení zjistili, že si mezitím zdříml i jejich kopilot. To ovšem není žádný problém, když vezmeme v potaz, že většinu cesty jsou veškerá letadla v režimu autopilota.

Podle expertů je navíc únava mnohem nebezpečnější než případný spánek. „Za celou historii letectví se nestalo, že by došlo k havárii, protože pilot usnul,“ řekl pro Guardian David Lermount, bývalý pilot britské RAF. „Nikdy k tomu nedošlo. Ale havárie kvůli vyčerpání? Těch je mnohem, mnohem více,“ dodává.

 

spliny ( 28. listopadu 2018 17:19 )

Co je to za blb.ost? 50km letadlo uletí za mžik pilot max.klimbal, rozhodně nemohl spát.

Zobrazit celou diskusi