Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Drama se smutným koncem. „Černí delfíni“ nepřežili, část museli utratit

Autor: ČTK - 
26. listopadu 2018
07:33

Všech 145 kulohlavců, černých kytovců příbuzných delfínům, kteří uvízli u odlehlé pláže na jihu Nového Zélandu, uhynulo, oznámily místní úřady. Nález kytovců u ostrova Stewart oznámil v sobotu večer jeden turista. V tu dobu už byla polovina zvířat mrtvá a zbylé kusy záchranáři podle agentur utratili, protože byly ve špatném stavu a místo nálezu těžko dostupné.

„Pravděpodobnost, že by se ostatní kulohlavce podařilo dostat do vody, byla velice malá,“ řekl podle agentury AFP Ren Leppens z ministerstva, které má na Novém Zélandu na starosti ochranu životního prostředí a historického dědictví. Záchranu kytovců podle něj komplikovala jak izolovanost místa, tak nedostatek personálu a zhoršení stavu zvířat.

Nový Zéland patří k zemím, kde kulohlavci, druh podobný delfínu, uvíznou často. Místní úřady řeší zhruba 80 takových případů za rok, většinou ale jde o jednotlivce. Přesné příčiny tohoto jevu jsou podle AFP neznámé. Mohou být mezi nimi nemoci, pronásledovaní predátorem, odliv nebo dezorientace.

Nejhorší případ se datuje do roku 1918, kdy na Chathamských ostrovech uvízlo 1000 kulohlavců. V roce 1985 na Aucklandských ostrovech zaznamenali uvíznutí 450 zvířat. Kulohlavci dorůstají do délky 7,5 metru a v novozélandských vodách se vyskytují v hojném počtu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jasnovidec01 ( 26. listopadu 2018 10:16 )

proč jsou tam fotky z roku 2017 ???no ,budou vánoce tak se jim hodí vše.brnkat na city lidem ,tak měly plavat jinam a třeba chtěly spáchat hromadnou sebevraždu ,to je toho,nejdřív čoklové v Ikea a pak delfíni ,asi blesk nemá o čem psát.kolika lidem v nouzi ostatní pomohly ? NIC.tak papa.

Zobrazit celou diskusi