Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Lukrativní vládní prodej: Nabízí celou vesnici pro milovníky Nového Zélandu

Autor: Darina Jíchová - 
30. října 2018
22:15

Na Novém Zélandu je k prodeji celá vesnice. Jedná se o obec Lake Waitaki, kterou v 30. letech vybudovali lidé, kteří spolupracovali na stavbě a ovládání tamní přehrady. V roce 1989 přešla obsluha přehrady z manuálu na automat, a lidé se tak začali přesouvat za prací z vesnice do měst. Obec je už skoro 30 let opuštěná, a proto se ji vláda rozhodla prodat, informoval deník Guardian.

Vesnice Lake Waitaki se nachází na Jižním ostrově Nového Zélandu, na rozloze 14 hektarů stojí 8 domků, restaurace, 9 garáží a ubytovna s dechberoucím výhledem. Obyvatelé mají tzv. „vodní právo“ na jezero, u jehož břehů je obec zbudovaná. Cena byla vyčíslená na zhruba 40 milionů korun.

Novozélandská vláda nabízí k prodeji celou vesnici. Kromě obytných domů a ubytovny jsou k dispozice i garáže a ubytovna. Novozélandská vláda nabízí k prodeji celou vesnici. Kromě obytných domů a ubytovny jsou k dispozice i garáže a ubytovna. | reprofoto/twitter

Waitaki je jedna z menších komunit, které mají problém konkurovat novozélandské urbanizaci a tamní vesnice a městečka pomalu zanikají. Vláda ročně vynaloží několik miliard na rozvoj regionálních oblastí, které se tak snaží oživit. Jejich záměrem je nalákat lidi zpátky do rurálních krajů. V rámci propagace venkova se snaží přesvědčit lidi, že je tam dostatek práce i domů.

Zákaz prodeje pro zahraniční kupce

Obec Lake Waitaki byla už jednou prodána. V roce 1991 ji od státu odkoupil soukromník, po několika letech se ale vrátila do státní správy. Zájem o vesnici podle realitní makléřky Kelli Milminové projevili čínští investoři. Nicméně novozélandská vláda zakázala prodej obytných nemovitostí zahraničním kupcům a společnostem.

Milminová uvedla, že zahraniční investoři se snaží najít skulinku a začali používat novozélandské prostředníky. Za zahraniční jsou považovány všechny firmy, které jsou alespoň z 25 % vlastněny nenovozélandskými společnostmi nebo jedinci. Tyto firmy, případně cizinci si však na Novém Zélandu stále můžou koupit nebytové prostory, nebo neosídlený pozemek. 

Obec stagnovala už v 70. letech

Milminová rovněž vysvětlila, že vesnici se nedařilo už v 70. letech. V tomto období začali odcházet první lidé. Uvedla také, že domácí kupce odrazuje především cena obce. Mnoho z nich by bylo ochotno do místa investovat milion novozélandských dolarů, v přepočtu 15 milionů korun.

Zobrazit celou diskusi