Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpověď vojáka uprchlého z KLDR: Chápu, že po mě stříleli. Udělal bych totéž

Autor: ČTK, AKu - 
19. listopadu 2018
23:30

Mladá generace v Severní Koreji necítí žádnou loajalitu k vůdci Kim Čong-unovi. Japonskému listu Sankei šimbun to řekl severokorejský voják, který pod palbou kulek minulý rok přeběhl přes společnou hranici do Jižní Koreje. Podle zmíněného deníku je uprchlík syn generála.

Voják z KLDR loni v listopadu projel v demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi v terénním voze severokorejské kontrolní stanoviště, ale následně s autem uvázl v příkopu. Z vozu proto vyskočil a na jihokorejskou stranu utíkal, zatímco severokorejští vojáci na něj ze vzdálenosti pouhých několika metrů zahájili střelbu. Vypálili asi 40 ran a nejméně pětkrát ho zasáhli.

Na jihokorejské straně pásma uprchlík zkolaboval. Jihokorejští a američtí vojáci zběhovi pomohli a odtáhli ho do bezpečí. Zběh se nakonec z vážných zranění zotavil v jihokorejské nemocnici.

Voják zpochybnil loajalitu mladé generace

Japonský list Sankei šimbun nyní informoval, že zběhem je 25letý voják O Čong-song, syn generálmajora severokorejské armády. Voják v rozhovoru uvedl, že navzdory své příslušnosti k vyšší třídě necítí žádnou loajalitu k severokorejskému vedení.

„V Severní Koreji jsou lidé, zvlášť pak mladší generace, lhostejní k sobě navzájem, k politice a ke svým vůdcům, neexistuje tam žádný smysl pro loajalitu,“ prohlásil. Voják uvedl, že ho vláda diktátora Kim Čong-una, který je třetím vůdcem země z dynastie Kimů, „nezajímá“.

„Pravděpodobně 80 procentům lidí z mé generace je to lhostejné a nejsou loajální,“ konstatoval O Čong-song. Tento nezájem je podle něj „přirozený vzhledem k tomu, že v KLDR funguje dědičný systém předávání moci, a to i přes neschopnost režimu uživit obyvatelstvo“.

Útěk byl dílem náhody

Zběh rovněž popřel předchozí zprávy jihokorejských médií, podle nichž je v KLDR hledán kvůli vraždě. Na základě svého vyprávění útěk předem neplánoval. Dostal se do konfliktu s kolegy a začal pít. Cestou zpátky na svou pozici prorazil kontrolní stanoviště a v obavách z popravy se rozhodl pokračovat v jízdě.

„Bál jsem se, že kdybych se vrátil, mohl bych být popraven, tak jsem překročil hranici,“ citoval vojákova slova list Sankei šimbun. Zběh podle deníku řekl, že svého útěku nelituje.

Severokorejce, kteří po něm stříleli, prý chápe. „Kdyby nestříleli, čekal by je tvrdý trest. Kdybych byl na jejich místě, udělal bych totéž,“ konstatoval.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 20. listopadu 2018 10:10 )

Hodny kluk aspon ma pochopeni😂😂😂

Zobrazit celou diskusi