Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruské město v obležení ledních medvědů. Obyvatelé se bojí, že je sežerou

Autor: ital - 
19. října 2018
23:10

Obyvatelé nejsevernějšího přístavního města v Krasnojarském kraji v Rusku nyní žijí ve strachu. Jejich město se stalo terčem ledních medvědů. Lidé z města jsou v obležení predátorů a bojí se, že je šelmy sežerou. Policie zachytila video, na němž utíká muž, jehož jeden z medvědů pronásleduje. Policisté zatím mají zákaz zvířata zastřelit.

Pravděpodobně v důsledku klimatických změn a nedostatku přirozené potravy se začali lední medvědi stahovat blíže k lidským obydlím severských oblastí. Na vlastní kůži se o tom přesvědčili obyvatelé severoruského přístavu Dikson. Město se stalo terčem polárních šelem, které se přehrabují v popelnicích a hledají vyhozené jídlo. Přicházejí však nebezpečně blízko lidských obydlí. Někde dokonce vlezli i dovnitř.

„Vyšel jsem ven z garáže a slyšel divoce štěkat psa, který měl naježenou srst. Otočil jsem hlavu a uviděl ledního medvěda, jak stojí přímo u prahu mých dveří. Okamžitě jsem zase zalezl dovnitř. Skoro mě sežral,“ popisuje své setkání s šelmou místní obyvatel Jurij Achlomov.

Rezidentka Viktoria Kutyrjovová pověděla: „Šla jsem do práce a uviděla jsem policejní hlídku, jak pronásleduje medvědí mládě poblíž bytového domu, kde bydlím. Jakmile jsem si uvědomila, co se děje, začala jsem utíkat. Bylo mi jasné, že vystrašené zvíře může běžet přímo na mě. Je příšerné žít tímto způsobem.“

Podle expertů by měli medvědi město opustit, jen co zamrzne Karské moře. Do té doby budou policejní hlídky monitorovat oblast pro případné nebezpečné řádění zvířat. Náměstek ministra ekonomie varuje, aby lidé nevyhazovali zbytky jídla do popelnic. „Jakmile medvědi objeví na vašem pozemku místo, kam vyhazujete odpadky, označí je za své teritorium… a pak je střeží,“ upřesnil náměstek.

nemocna ( 26. října 2018 15:31 )

lidí je moc mělo by se nakázat celosvětově mít jen jedno dítě ne se množit bezhlavě a roztahovat se tak po celé planetě na úkor druhých a vyvražďovat je, planeta není jen lidí! medvědi hladoví protože lidé loví ryby, lachtany, tuleně vše co je potravou pro medvědy přitom lidi se mají jak uživit i bez těchto výlovů

ilonka.sal...@... ( 20. října 2018 00:17 )

kalašnikov by to vyřešil...asi tak...je medvěd přednější než člověk???? asi ne...tak to tam vyřešte...tečka...

pulsar ( 20. října 2018 00:00 )

Radsej medved ako Putler

Zobrazit celou diskusi