Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matka sedmi dětí těhotná s dvojčaty chce větší byt. „Nemůžeme tak žít,“ žehrá městu

Autor: nkov - 
3. prosince 2018
15:30

Sedm dětí doma, dvojčata na cestě a byt na spadnutí. Alana Burnsová (38) ze skotského města Livingston má opravdu velkou rodinu a o to větší trápení s bydlením. Město jí sice poskytlo byt se čtyřmi ložnicemi, žena ale tvrdí, že obyvatelné jsou jen tři a že do čtvrté zatéká stropem. Podle Burnsové je nesnesitelné, aby se doma tísnili ve třech pokojích.

Těhotná matka sedmi dětí proto žádá město o zajištění nového bydlení, to se změnou však nijak nespěchá. „Vztahy s některými mými dětmi jsou teď v kritické době. Nemůžeme už takhle žít,“ tvrdí Burnsová a dodává: „Rada měla v plánu prasklinu utěsnit, řekli, že se mi ozvou. Ještě jsem od nich ale nic neslyšela.“ V březnu navíc má porodit dvojčata a k sedmi dětem ve věku od 2 do 20 let tak přibudou dva noví sourozenci.

Burnsová navíc zdůrazňuje, že pro děti nejsou v bytě ani jeho okolí vhodné bezpečnostní podmínky. „Musím bydlet v pořádném bytě, abych mohla vychovávat děti. Celá ta situace je neuvěřitelná, moje děti si ani nemohou jít ven hrát. Silnice před domem je hodně rušná, za domem je zase postavené parkoviště, takže to není bezpečné. Všechny děti jsou večer nacpané v bytě, kde ani není televize,“ stěžuje si.

Před nastěhováním do obecního bytu si Burnsová s rodinou pronajímala byt v soukromém vlastnictví, museli však odejít, když se majitel rozhodl nemovitost prodat. Měsíc bydleli po hotelech, až se nakonec dostali do jejich současného obydlí. To má podle Burnsové více problémů než jen prasklinu ve stropě. V seznamu problémů uvedla mimo jiné křivé podlahy, rušné sousedy a fakt, že nedostává poštu.

„Každou noc se cítím nanic“

Městská rada se případem již zabývá. „Najít vhodné ubytování pro velké rodiny bez domova může být vzhledem k omezenému množství dostupných větších bytů náročné,“ tvrdí mluvčí. „V tomto případě však rada zajistila dočasné ubytování od soukromého vlastníka, aby se pokusila zlepšit životní podmínky rodiny, než se pro ně najde permanentní bydlení,“ dodává.

„Chci se jen dostat z téhle díry. Raději bych žila kdekoliv jinde, jen ne tady,“ spílá městu Burnsová. „Každou noc se cítím nanic, občas mám chuť to vzdát. Ale musím jít dál kvůli dětem,“ připojuje rozhodně.

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa