Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti islamistek zažívají ve Francii muka: Noční můry, stres, problémy s adaptací

Autor: base, ČTK - 
14. listopadu 2018
14:40

V Sýrii nebo Iráku zažily válku. Mnoho z nich přišlo o rodiče. Děti islámských radikálek, brutálně oddělené od svých matek, trpí po svém návratu do Francie depresemi a mají strašné noční můry, říkají psychiatři a úředníci, kteří je mají na starosti. Píše o tom belgický web RTL Info.

Když dorazí do Paříže, mají tyto děti, často velice malé, „potíže související s vysokou mírou stresu, problémy s adaptací a vykazují příznaky, které připomínají vývojovou retardaci“, řekl RTL Info profesor dětské psychiatrie Thierry Baubet, který se ve francouzské metropoli zúčastnil konference psychiatrů a psychologů na téma radikalizace.

Do Francie se podle francouzské vlády z území dříve ovládaných Islámským státem v Sýrii a Iráku vrátilo 260 dospělých a 77 nezletilých.

Proces je následující: jakmile letadlo přistane, ještě na ploše pařížského letiště Charlese de Gaullea jsou děti odděleny od matky a ta je převezena do vazby, vysvětluje Thierry Baranger, dětský soudce v Bobigny u Paříže. „Tyto děti zjevně strávily v těsné blízkosti své matky několik let. Toto oddělování je velice drsné,“ konstatoval.

Stává se také, že matkám jsou odebírány i kojené děti, uvedla dětská psychiatrička a psychoanalytička Caroline Eliacheffová, která se účastnila opětovného shledání dětí a matek před soudcem.

Dětí se po příletu ujmou úřady a pak hostitelské rodiny. Po dobu dvou až tří měsíců je pak sleduje Thierry Baubet nebo další dětští psychiatři či psychologové pověření ministerstvem zdravotnictví.

Dosud bylo takto sledováno 36 dětí, téměř polovina z nich byla mladší dvou let, což pochopitelně představovalo překážku v komunikaci, vysvětlil Baubet. Odborné posuzování 28 dětí již skončilo. „Všechny bude potřeba dále sledovat,“ uvedl Baubet.

Z diagnózy mrazí. „Trpí posttraumatickými poruchami, neschopností navazovat vztahy, poruchami příjmu potravy, depresemi, nemluvě o vztahových potížích, především vůči hostitelským rodinám,“ uvedl Baubet.

Příčinou jsou podle něj strašné věci, které děti viděly nebo zažily, například násilnosti radikálů nebo bombardování mezinárodní koalice proti Islámskému státu, ale také oddělení od matek a „otázka otců, kteří jsou obecně považováni za mrtvé“.

Podle dětské psychiatričky Eliacheffové mívají některé tyto děti děsivé noční můry. Děti radikálek navíc v Sýrii a Iráku nedostávaly žádné podněty k intelektuálnímu rozvoji. „Neměly hračky, nikam nechodily, neměly žádnou zábavu a nedostávalo se jim vzdělání,“ uvedla odbornice. I větší děti mají podle ní jen omezený slovník a některé téměř nemluví francouzsky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 14. listopadu 2018 16:11 )

Za vším hledej USA a jejich demokracii.

offline ( 14. listopadu 2018 16:08 )

Chudáci děti, proč je drží ve Francii a nepustí je domu?

ivoadler ( 14. listopadu 2018 16:02 )

Francie (a podstatě to platí pro celou západní Evropu) doplácí na to, že se nevěnovala integraci migrantů do evropské společnosti. Požadavkem prvořadého významu je vypracování evropského standartu, kterým se musí přistěhovalci řídit. EU sjednocuje různé kraviny, ale na normy chování pro přistěhovalce kašle. Austrálie už si to uvědomila. A i v Evropě musí platit: takhle se budeš chovat, jinak šupem domů.

pekaaaros ( 14. listopadu 2018 15:15 )

za všechno může ta připodělaná politika západu, že se ze všech mohamedánských diktatur udělá demokracie a kde je ropa, tam je demokracie prioritnější. George Bush ml. a Tony Blair to vymysleli, ministři propagandy vymysleli projekt "Saddámovy zbraně hromadného ničení" a cvičený pejsek západních propagand Vašek rád podepsal dopis osmi na podporu útoku na Irák.. Pak začaly padat režimy, arabské jaro. Ale ejhle, místo demokracie v těchto zemích zavládl chaos a občanské války, pomsty, nevraživosti, které vytvořily Islámský Stát. Západ nechápal, Havel mezi tím odešel do věčných západních lovišť demokratických hodnot, takže už se nemohl dívat, čemu jeho muří nožka na dopise osmi přispěla.

eiben ( 14. listopadu 2018 14:58 )

Jsou to budouci islamisti. Pakáž nelitovat

Zobrazit celou diskusi