Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expremiér Tony Blair: 3 miliony od poplatníků ročně. Za co je utrácí, to neprozradil

Autor: Darina Jíchová - 
5. listopadu 2018
19:35

Bývalý britský premiér Tony Blair z vysoké politiky odešel v roce 2007. Od té doby ročně od státu pobírá přes 3 miliony korun. Daňové poplatníky už tak vyšel téměř na 32 milionů korun. Na rozdíl od svých kolegů, kteří stejně jako on v minulosti zastávali funkci předsedy vlády, odmítl nechat nahlédnout do svých výdajů, informoval deník Daily Mail.

Brity by podle průzkumu veřejného mínění velmi zajímalo, za co utrácí expremiér Blair jejich peníze. On ale odmítá zveřejnit svoje účty. Od roku 2007, kdy ho nahradil Gordon Brown, na jeho konto z veřejných fondů přibylo zhruba 31 626 312 korun. Expremiéři mají nárok na roční příspěvek v maximální hodnotě 3 374 215 korun. Blair podle informací, které zveřejnil Úřad vlády, přijímá plnou částku.

Expremiéři David Cameron, Gordon Brown a John Major Úřadu vlády každoročně předkládají dokumenty, ve kterých uvádějí, na co byly peníze použité. Brownova renta dosahuje výšky 3 369 461 milionů. Major stejně jako Blair pobírá plnou částku a nejskromnější je Cameron, ten si ročně připisuje jen 1 473 710 korun. Ze zákona by jejich „renta“ měla jít na veřejné vystoupení, kterých se jako expremiéři účastní. 

Nárok na peníze mají i bývalí vicepremiéři

Rovněž bývalí vicepremiéři mají nárok na státní příspěvek. Nick Clegg, který působil po boku expremiéra Camerona a v současnosti pracuje jako politický konzultant v Kalifornii, ročně bere 3 373 686 korun. Odbor etiky a slušnosti navrhl, aby bývalí vicepremiéři dostávali menší částku než exministři, návrh ale přes Úřad vlády neprošel.

Zprávu o státních penězích, které expremiéři čerpají, přinesl nedělník Sunday Times. Úřad vlády byl dlouho proti jejímu zveřejnění. Podle odboru etiky a slušnosti bylo pravidelně zveřejňováno, jakou částku ročně bývalí předsedové vlády dostávají. To, že někteří z nich uvádějí i na co peníze čerpají, je podle odboru nad rámec jejich povinností.

Peníze hradí výdaje spojené s rolí expremiéra

„Tony Blair dostává stejnou částku, jakou přijímali i jeho předchůdci. Nárok na ni mají i jeho nástupci. Peníze jdou na výdaje spojené s jeho rolí bývalého premiéra Velké Británie,“ uvedl Blairův mluvčí. Blair ke státnímu příspěvku do roku 2015 také pobíral plat za svoji funkci zvláštního velvyslance Blízkovýchodního kvartetu. 

Zobrazit celou diskusi