Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nejmladší obětí 15měsíční holčička. Záchranáři našli trup letadla se 189 lidmi

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
31. října 2018
11:04

Indonéský pátrací a záchranný tým zřejmě našel část trupu letadla Lion Air, které se na počátku týdne zřítilo do Jávského moře se 189 lidmi na palubě. Řekl to ve středu televizní stanici TV One armádní šéf Hadi Tjahjanto. Záchranáři upozornili, že je nepravděpodobné, že by pád Boeingu 737 někdo přežil. Nejmladší obětí je podle záznámů patnáctiměsíční holčička.

Zatím byly nalezené trosky a některé lidské pozůstatky, ale nikoliv hlavní trup a černé skříňky. Záchranářům se nyní podařilo identifikovat možné umístění letadla na mořském dně. Nyní bude na místo vyslán tým, který to má potvrdit.

Nalezení trupu by mělo pátrací tým přiblížit k nalezení záznamů o letu, které jsou důležité pro vyšetřování nehody, napsala agentura AP.

„Pevně věříme, že jsme našli část trupu,“ řekl Tjahjanto a dodal, že nález, objevený ještě v úterý večer za pomoci sonarů, má potvrdit pátrací skupina. Asi 22 metrů dlouhý objekt se podle námořnictva nachází v hloubce 32 metrů severovýchodně od Jakarty. Zkontrolovat ho mají potápěči.

Dva roky starý Boeing 737 MAX 8 se zřítil do moře v pondělí krátce po svém vzletu z letiště v Jakartě. Neštěstí vyvolalo obavy o bezpečnost indonéského rychle rostoucího leteckého průmyslu i letadel boeing nové generace. Indonéské aerolinky byly teprve nedávno odstraněny z americké i evropské černé listiny nebezpečných leteckých společností.

Nejmladší oběti bylo 15 měsíců

Na palubě bylo 178 dospělých osob, 1 dítě, 2 miminka, pilot s kopilotem a 6 členů posádků. Předpokládá se, že nikdo z nich pád Boeingu nepřežil. Nejmladší obětí pondělního leteckého neštěstí je patnáctiměsíční Kyara, která se společně s rodiči vracela domů. Rizal Gilang Sanusi Putra s manželkou Witou byli v Jakartě u příbuzných.

Putrův bratr Gerian Sanusi Putra sdělil novinářů, že společně s rodinami dalších cestujících čeká na jakékoliv novinky na letišti v Jakartě. „Jsem zmatený, jako všichni tady. Nevíme, co se děje,“ řekl reportérům deníku Telegraph. „Naše matka zemřela před dvěma měsíci, můj bratr a jeho rodina jsou od pondělí nezvěstní,“ dodal zničený Gerian Putra.

Záchranáři stále pročesávají moře

Záchranné akce nadále pokračují, přes 800 záchranářů a potápěčů pročesává moře. Příbuzné pasažérů však upozornili na to, že se jim pravděpodobně nepodaří najít žádné přeživší. Kromě osobních věcí jako peněženky, mobily, sluchátka nebo doklady, z vody vytáhli trosky letadla a několik lidských ostatků. Dnes se podařilo lokalizovat trup stroje.

Geriana zpráva o nehodě letadla zastihla doma v Pangkalpinangu, kam měl namířeno i let JT-610. Nejdříve ho ani nenapadlo, že na palubě seděl i jeho jeho bratr. „Wita říkala, že chce jít ještě dopoledne nakupovat, myslel jsem, že přiletí až odpoledne,“ uvedl Gerian, pak ale viděl jejich jména na listu pasažérů, který mezi s sebou lidé sdíleli na WhatsAppu.

Na palubě tragického letu JT-610 Boeingu 737 indonéské letecké společnosti Lion Air cestovali také Rizal Gilang Sanusi Putra s manželkou Witou a patnáctiměsíční dcerou Kyarou. Na palubě tragického letu JT-610 Boeingu 737 indonéské letecké společnosti Lion Air cestovali také Rizal Gilang Sanusi Putra s manželkou Witou a patnáctiměsíční dcerou Kyarou. | reprofoto/facebook

Okamžitě vyrazil do Jakarty, novinářům se svěřil, že přijel pouze s mobilem. Od pondělí se snaží zjistit, co se stalo jeho rodině a proč letadlo havarovalo. Úřady i letecká společnost Lion Air zatím ale moc sdílné nebyly. Závěry o nehodě poskytnou, až po nalezení černé skřínky.

Boeing měl problémy i při předchozím letu

Včera se ukázalo, že Boeing 737 měl vážně problémy už během svého předchozího letu v neděli z Bali do Jakarty. Letadlu kolísala v prvních několika minutách po startu rychlost i výška letu. Stroj mimo jiné během 27 vteřin klesl o téměř 270 metrů, přestože měl v tu chvíli stoupat. Situace se stabilizovala a stroj dorazil v pořádku.

Vyšetřovatelé se snaží urychlit identifikaci nalezených osobních věcí i ostatků obětí. Vyšetřovatelé se snaží urychlit identifikaci nalezených osobních věcí i ostatků obětí. | Reuters

Ředitěl společnosti Edward Sirait ujišťoval, že před pondělním odletem byla závada odstraněna. Podle radarů před svým zřícením, ale let JT-610 vykazoval obdobné potíže – prudký pokles a zrychlení. V souvislosti s těmito informacemi indonéský ministr dopravy dnes podle agentury Reuters kvůli nehodě odvolal technického ředitele aerolinek a také několik jeho podřízených.

Identifikace obětí

Rodiny pasažérů poskytly vyšetřovatelům vzorky DNA, aby pomohly urychlit identifikaci nalezených ostatků. Mluvčí záchranářů uvedl, že mají těla ve 24 patologických vacích. Dodal však, že náraz těla zcela roztrhal a je možné, že obětí mají více nebo méně než 24.

Lion Air

Aerolinky Lion Air jsou jednou z nejmladších a největších leteckých společností v Indonésii, denně vypravují desítky letů, domácích i mezinárodních. Soukromá společnost byla založena v roce 1999 a od té doby měla do neděle jednu nehodu se smrtelnými oběťmi. V roce 2004 zemřelo při přistávání jejího letadla ve městě Surakarta 25 lidí ze 163 osob na palubě.

jasnovidec01 ( 1. listopadu 2018 08:56 )

kollerpetr:----Najděte nahé dívky ve svém okolí zde : Huit.Re/Divky....K.o.k.o.t.e co to sem dáváš ???škoda že tam v moři nemáš rodinu.

PPP150W ( 31. října 2018 12:21 )

To je zase nadpis. Našli trup se 189 lidmi a pak se člověk dozví, že našli jen malou část a pár ostatků, které ještě naazvou pozůstatky....

kollerpetr ( 31. října 2018 11:22 )

----Najděte nahé dívky ve svém okolí zde : Huit.Re/Divky

Zobrazit celou diskusi