Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Americké letectvo na koberečku: Hrnek za 30 tisíc, záchodové prkénko za čtvrt milionu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
12. listopadu 2018
07:31

Vojenské letectvo Spojených států (USAF) se dostalo pod palbu kritiky poté, co jeden z amerických zákonodárců zjistil, že piloti pijí kávu z tak technologicky vyspělých hrnků, že jejich cena dosahuje skoro 30 tisíc korun. Stížnosti přišly i kvůli statisícovým záchodovým prkénkům, informovala stanice CNN.

Uvedené hrnky nejsou obyčejné porcelánové šálky, ani obří termokelímky, v nichž si Američané tolik libují. Ale nádoby vyrobené ze speciální slitiny mědi a chromu a vybavené zdířkou, díky které se mohou připojit přímo do elektrického systému letadla, což umožňuje uchovat správnou teplotu nápoje po celou dobu letu.

Vojáci amerického letectva si oblíbili drahé termohrnky, jeden vyjde skoro na 30 tisíc. korun. Vojáci amerického letectva si oblíbili drahé termohrnky, jeden vyjde skoro na 30 tisíc. korun. | reprofoto/twitter

„Milionové“ termohrnky

Podle mluvčího letecké základny Travis v Kalifornii cena těchto hrnků vyskočila z necelých 16 tisíc korun v roce 2016 na 27.700 korun v letošním roce z jediného důvodu: ouško se nedá vyměnit. „Bohužel, když hrnek spadne, plastová rukojeť se rozbije, což vede k vynakládání tisíců dolarů za náhradní hrnky,“ vysvětlil seržant Jamers Hodgman. Jen v roce 2016 na hrnky padlo 7,5 milionu korun.

Podle vlivného republikánského senátora Chucka Grassleye takovou „maličkost“ sotva lze akceptovat. V dopise ministryni Heather Wilsonové, která má USAF na starosti, se senátor dožadoval vysvětlení výdajů, které označil za „nezodpovědné užití veřejných prostředků“.

Vojáci amerického letectva se snaží šetřit. Co jde, si začali tisknout na 3D tiskárně, včetně oušek drahých hrnků a záchodových prkýnek. Vojáci amerického letectva se snaží šetřit. Co jde, si začali tisknout na 3D tiskárně, včetně oušek drahých hrnků a záchodových prkýnek. | reprofoto/twitter

Vojáci si ouška hrnků a prkýnka budou tisknout

Wilsonová v odpovědi uznala oprávněnost kritiky, nicméně výdaj vysvětlila tím, že se přestal vyrábět potřebný náhradní díl. Letectvo však podle ní našlo řešení: opraví si hrnky samo. „Nedávno jsme prokázali, že dokážeme udělat ouška za pomoci 3D tiskárny, kus za asi 11,40 korun,“ objasnila.

Američtí zákonodárci nedávno schválili výrazné zvýšení vojenského rozpočtu, nicméně také kritizovali přehnanou cenu některých dílů, hlavně záchodová prkénka za 227 tisíc korun do transportního letounu C-17, dodala agentura AFP. Podle televize CBS i tento díl si USAF už dokáže „vytisknout“, a to kus za necelých 7 tisíc korun.

Zobrazit celou diskusi