Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Merkelová varovala své straníky: „Ztrácíme charakter národní strany!“

Autor: ČTK - 
20. října 2018
19:13

Týden před zemskými volbami v Hesensku, důležitými i pro vládní koalici, varovala dnes německá kancléřka Angela Merkelová svou Křesťanskodemokratickou unii (CDU) před možnou ztrátou statusu národní strany. Jestliže se nadále budeme tak silně zabývat tím, co se možná mělo v uprchlické politice v roce 2015 dělat jinak, místo abychom prováděli politiku zaměřenou na budoucnost, „ztratíme charakter národní strany“, řekla Merkelová na závěr dvoudenního stranického sjezdu durynské organizace CDU.

„Rok se už zabýváme přespříliš tím, zda máme být uraženi, nebo ne,“ prohlásila kancléřka v souvislosti s vnitrostranickými spory mezi CDU a CSU po špatném výsledku voleb do Spolkového sněmu z loňského roku (32,9 procenta).

„Takoví lidé se nevolí. Měli bychom optimisticky hledět do budoucna,“ řekla Merkelová a vyzvala zhruba 175 delegátů, aby ukázali cestu k „otevřenosti ve vztahu k budoucnosti, k optimismu a odvaze“. „Mrzoutstvím se lidé nedají získat,“ dodala.

CDU a SPD v propadu

CDU a sociální demokraté SPD se podle agentury DPA musejí obávat při zemských volbách v Hesensku trpkých ztrát. Podle aktuálních výsledků průzkumu veřejného mínění pro televizi ZDF hrozí oběma stranám nejhorší výsledky za desítky let, což může výrazně poznamenat i celoněmeckou vládu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi