Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Šéfka zmizelého exšéfa Interpolu promluvila. Udeřila na vládu v Číně

Autor: Darina Jíchová - 
11. října 2018
10:07

Grace Mengová, manželka zmizelého exšéfa Interpolu Meng Chung-weje (64), udělala něco zcela nečekaného. I přes strach o svůj život a bezpečí svých dvou synů se rozhodla promluvit o tom, co se podle ní stalo jejímu muži. Prvnímu Číňanovi, který kdy zastával funkci velitele mezinárodní policejní organizace Interpol. „Stal se obětí politické perzekuce,“ oznámila Mengová v rozhovoru pro stanici CNN.

Meng zmizel na konci září krátce poté, kdy z francouzského Lyonu, kde má Interpol sídlo, odletěl do Číny. Manželka se s ním snažila spojit, ale když se ani po necelém týdnu neozval. Šla s případem na policii.

Její akci vyprovokovala také zpráva, kterou od muže dostala. „Počkej, až zavolám,“ napsal jí, pak jí poslal emotikon nože. Pár často při konverzaci používal grafické symboly. Mengová tedy rychle pochopila, že je něco v nepořádku.

Podle Číňanů bral Meng úplatky

Čínská vláda na počátku tohoto týdne oznámila, že Meng byl zadržen a je vyšetřován z „porušení zákona“ a braní úplatků. Vláda však nespecifikovala, jaký zákon porušil. Interpol dodal, že obdržel Mengovu rezignaci. Odborníci se domnívají, že Číňané chtěli jeho zmizení co nejdéle udržet v tajnosti, rozhovor Mengové je ale donutil jednat.

Její pokračující spolupráce s francouzskou policií a Interpolem, stejně tak i prohlášení v západním tisku, vyvíjí na Čínu značný nátlak. Mengová se stala náhodnou hrdinkou všech, které potkal podobný osud, je totiž první manželkou čínského úředníka, která se nebála vystoupit proti straně. Podstatnou roli na tom má i to, že permanentně sídlí ve Francii.

Emotivní rozhovor a strach o rodinu

Mengová udělala krok, který se od rodin vyšetřovaných Číňanů jen tak nevidí, v médiích přímo obvinila Komunistickou stranu Číny z politické perzekuce. Celé interview muselo být několikrát přerušeno, Mengovou často přemohly emoce.

Svěřila se s tím, že obdržela nespočet telefonátů od lidí, kteří o sobě tvrdili, že jsou čínští diplomaté. Dožadovali se, aby se s nimi soukromě sešla a celou věc probrali. Má strach, že by jí nebo jejím synům mohli ublížit.

Nechala nahlédnout i do výhrůžných zpráv, které obdržela. Její televizní výstup ale může i být i perfektní strategií, jako žena bývalého čínského politika a šéfa Interpolu dobře ví, kam Čínu „uhodit“, a jejím záměrem je dosáhnout manželova propuštění.

Politická čistka a názory disidentů

Podstatnou část rozhovoru strávila tím, že manžela popsala jako skromného a morálního muže, „čistého“ a službě oddaného policistu. Zcela odmítla obvinění, že Meng bral úplatky. Řekla, že protikorupční tažení prezidenta Si Ťin-pchinga, ve kterém se zbavil více než milionu úředníků, je jen zástěrkou, jak odstranit protivníky jeho politiky. Mnoho z nich zemřelo při brutálních výsleších.

Mengová uvedla, že její manžel byl v dobré kondici, často plaval. Bojí se však, co s ním pobyt v čínské vazbě udělá.

Političtí disidenti a aktivisti za lidská práva poukázali na to, že někdo jako Meng, kdo se dlouho držel ve vládě a komu se v Číně dařilo, není jen nějakou „nevinnou obětí politické perzekuce“. Podle nich se jako člen ministerstva vnitřní bezpečnosti sám podílel na zpolitizovaných případech, kdy obviněný beze stopy zmizel. Cizí mu prý nebyly ani další brutální taktiky, které čínská vláda používá proti nepřátelům státu.

Když se stal šéfem Interpolu, mnozí se obávali, že organizaci změní v nástroj čínského režimu. Číňan zastával vysoké postavení v domácí vládě, byl náměstkem ministra vnitřní bezpečnosti Čou Jung-kchanga.

Čou byl v roce 2015 zbaven veškerého majetku a odsouzen na doživotí. Jeden z nejmocnějších mužů a členů devítičlenného stálého výboru politbyra prý bral úplatky a zneužíval pravomocí. Podle názorů mnohých se Čou, a teď i Meng, stal obětí politické čistky.

Spekulace o důvodu zatčení

O pravém důvodu, proč Čína Menga zadržuje, spekulují i média, samozřejmě nevylučují korupci. Nicméně exšéf Interpolu dlouho vedl i čínskou protiteroristickou jednotku. Zatčení může být spojené s otázkami národního bezpečí. V neposlední řadě v čele Interpolu rozhodně svou domovinu nešetřil. V únoru zrušil příkaz k zatčení ujgurského disidenta Dolkuna Isy, kterého Peking považuje za teroristu.

Někteří analytici věří, že to je pravý důvod, proč Číňané Menga uvěznili. Navíc k němu došlo krátce před tím, než vláda schválila převýchovné gulagy pro Ujgury, turkickou muslimskou menšinu žijící v Číně. Mengovo zmizení vyslalo jasný signál, žádný odpůrce Sia a jeho politiky není v bezpečí, dokonce ani šéf Interpolu.

 

Zobrazit celou diskusi