Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V parlamentu vyslechnou robota. Má promluvit o umělé inteligenci

Autor: Mii - 
11. října 2018
08:20

Pryč jsou časy, kdy se před legislativci objevovali jen lidé z masa a kostí. Britský parlament si na své slyšení o čtvrté průmyslové revoluci a umělé inteligenci, které proběhne příští týden, přizval robota jménem Pepper z Middlesexské univerzity. Poslouží jako svědek, že investování do moderních technologií má smysl, informuje server Newsweek.

Slyšení proběhne před školskou komisí dolní sněmovny Spojeného království. „Pokud máme nějak pohnout s robotikou, musíme robotům dát prostor, aby poskytli důkaz,“ uvedl šéf komise a poslanec Robert Halfon. „Čtvrtá průmyslová revoluce je pravděpodobně ta největší výzva, které budeme během následujících 10, 20 a 30 lety čelit,“ doplnil.

Jako čtvrtá průmyslová revoluce je označován současný trend digitalizace, automatizace, umělé inteligence a s nimi spojené změny na trhu práce. Základní vize se objevily v roce 2011, ale pojem se používá od roku 2013. Čtvrtá průmyslová revoluce má navazovat na předchozí tři, kdy první revoluci podmínil objev parního motoru, druhou masová produkce a montážní linky a třetí počítače.

Za vývojem Peppera stojí japonská společnost SoftBank, která jej poprvé představila v roce 2014. Robot je vybaven dvěma HD kamerami, čtyřmi mikrofony a dotykovým displejem, který se nachází na jeho hrudi. Jeho účelem je působit jako lidský společník například ve školkách nebo v obchodech, je tudíž sociálně vybavený a umí komunikovat. Před komisí bude plnit roli svědka.

Rizika umělé inteligence

I přes nadšení politiků z moderních technologií existují obavy, že vývoj tímto směrem by mohl v budoucnu znamenat problémy. Upozorňovali na to například zesnulý astrofyzik Steven Hawking nebo technologický miliardář Elon Musk, který dokonce dříve řekl, že „umělá inteligence by se mohla stát nesmrtelným diktátorem, kterému bychom nikdy nemohli utéct“.

Robot Pepper umí komunikovat s lidmi a vyjadřovat emoce Robot Pepper umí komunikovat s lidmi a vyjadřovat emoce | Japantimes.co.jp

Halfon ale tyto obavy nesdílí. „Pokud si myslíte, že budeme žít v nějaké verzi Matrixu, pak tak to není,“ řekl poslanec na adresu kritiků. Upozornil rovněž, že cílem přizvání robota není ukázat hračku, ale potenciál současné robotiky a umělé inteligence.

Roboti s vlastní identitou?

Evropská unie loni navrhla, aby roboti měli možnost získat jakousi „elektrickou identitu“, která by je nejen chránila, ale pokud by způsobili nějaký problém, nesli by odpovědnost.

Skupina 156 expertů na umělou inteligenci, vědců a profesorů práva ale tento návrh odmítla. V hromadném dopise adresovaném Evropské komisi uvedli, že podobný krok by byl nevhodný jak z právního, tak etického hlediska.

„Tvorbou právních osobností bychom smazali odpovědnost výrobců,“ oponovala například Nathalie Navejansová, francouzská profesorka práva z Université d’Artois.

Zobrazit celou diskusi