Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Skotové proti brexitu i Mayové: Chtějí druhé referendum a zůstat v EU, hlásí Sturgeonová

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
9. října 2018
07:35

Předsedkyně Skotské národní strany (SNP) a zároveň první skotská ministryně Nicola Sturgeonová oznámila, že její strana je připravená podpořit nové referendum o odchodu Velké Británie z Evropské unie. Zároveň připomněla, že už při prvním hlasování v červnu 2016 byli Skoti pro setrvání v EU. Sturgeonová rovněž prohlásila, že skotští nacionalisti rozhodně nehodlají podpořit brexitovou dohodu, kterou předložila britská premiérka Theresa Mayová, uvedl deník Guardian.

I přestože premiérka Mayová odmítá vypsat druhé referendum, SNP, většina labouristů a část konzervativců by nové hlasování přivítala. Sturgeonová se dožaduje toho, aby bylo Skotsku dovoleno zůstat členem EU, pokud by nové referendum dopadlo obdobně jako před dvěma lety a Skotové opět trvali na tom, že chtějí zůstat v EU.

Na brexitu by se měly shodnout všechny země Británie

„Rozhodně bychom nestáli v cestě druhému referendu. Nicméně chtěli bychom se tentokrát ujistit, že Skotsko bude moct setrvat v Unii, brexitu čelíme jasně proti naší vůli,“ nechala se slyšet Sturgeonová na stranické konferenci v Glasgow.

Mayová je toho názoru, že Britové svůj postoj už vyjádřili. Sturgeonová ale argumentuje tím, že ve shodě by měly být všechny čtyři země Velké Británie. Tuto podmínku se snažila prosadit už v roce 2016. Přes vládu a ostatní strany však neprošla. Ani v případě nového referenda by Skotsko nebo ostatní země nedostaly právo veta.

Snahy o skotskou nezávislost

Westminsterský lídr SNP Ian Blackford chce navíc dosáhnout toho, aby proběhlo nové hlasování o skotské nezávislosti. Na Sturgeonovou ohledně hlasování tlačí nejen ministři, ale i aktivisté.

Tento víkend proběhla v Edinburghu obrovská demonstrace za nezávislost Skotska. Aktivisté požadují nové referendum do roku 2021. Sturgeonová uvítala stále sílící snahu o nezávislost, jeho načasování ale podle ní není nejlepší. Nejdříve se musí vyřešit brexit.

Skotům se nelíbí brexitová dohoda

SNP se prozatím nelíbí brexitová dohoda, kterou vláda Mayové připravuje. Premiérka, která je v časové tísni a zároveň pod tlakem opozice i části svých konzervativců, se pokouší do březnového odchodu najít kompromisy v dosud nevyřešených tématech.

Zatímco zbývajících 27 zemí EU od ní požaduje ústupky v otázce budoucího režimu na hranicích mezi Irskem a britským Severním Irskem, podle opozičních labouristů by zase měla zaručit setrvání v celní unii. Křídlo konzervativců vedené exministrem zahraničí Borisem Johnsonem naproti tomu chce co nejvolnější vztahy po vzoru smlouvy EU s Kanadou.

Podle Sturgeonové hrozí, že z těchto tlaků vznikne „slátanina“, která bude „téměř stejně nepřijatelná jako odchod bez dohody“. V takové situaci si prý nedovede představit, že by poslanci SNP dohodu podpořili. Skotští nacionalisté mají v 650členné Dolní sněmovně 35 poslanců, kteří by při závěrečném rozhodování mohli sehrát klíčovou roli.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi