Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Ženy křičely zděšením a zvracely“. Nositelka Nobelovy ceny popsala hrůzy zotročení ISIS

8. října 2018
05:50

Čerstvá nositelka Nobelovy ceny za mír Nadia Muradová (25) se ve své autobiografii svěřuje s těmi nejodpornějšími zážitky z doby, kdy musela sloužit únoscům z ISIS jako sexuální otrokyně. V knize popisuje mimo jiné zkušenost z otrockých trhů nebo strach uvězněných žen, které zvracely a křičely zděšením při pohledu na džihádistické únosce. Ze své rodné vesnice na severu Iráku byla odvlečena spolu se svými třemi sestrami, přišly přitom o šest bratrů a matku.

„Zezdola jsme slyšeli rozruch. Registrovali a organizovali se tam radikálové. Když vstoupili do místnosti, všechny dívky začaly křičet,“ popisuje Nadia atmosféru na aukci otroků ve své autobiografii The Last Girl: My Story of Captivity, and My Fight Against the Islamic State (Poslední dívka: příběh mého života v zajetí a boje proti Islámskému státu, pozn. red.). Ženy byly vyděšené, „svíjely se a zvracely na podlahu.“ „Dotýkali se nás, kde chtěli, rukama nám přejížděli po prsou a po nohách, jako bychom byly zvířata,“ dodává.

Muradovou si vybral muž jménem Salwan, vysoce postavený islamista, který podle Muradové vypadal jako nestvůra, píše Daily Mail. „Ať už bych udělala cokoliv, nikdy bych ho nemohla porazit. Páchnul po vejcích a kolínské,“ vzpomíná Nadia. Ta byla ze své situace tak zoufalá, že nakonec prosila jiného, menšího muže, aby si ji vybral. Šlo o soudce z Mosulu a s nabídkou souhlasil.

Muradová byla nakonec schopná z Iráku uprchnout a v roce 2015 získala azyl v Německu. Nobelovu cenu míru obdržela po boku Denise Mukwegeho (63), a to za „ukázku neobyčejné odvahy, kdy mluvila o svém utrpení a promluvila tak za další oběti.“

Radikálové z ISIS organizují otrocké trhy, kde nabízejí k prodeji mladé dívky a ženy. Mnohé z nich jsou stejně jako Nadia Jezídové, které ultrakonzervativní islám považuje za heretiky. Svého vyznání se unesené ženy často musejí vzdát.

Antonin Blaha ( 8. října 2018 11:21 )

 Hodne zvlastni projev🤔

alter012 ( 8. října 2018 09:49 )

To je pravda. Všetky boli znásilňované a iba "jej" sa podarilo utiecť a vyjaviť pravdu o "pravde" v IS ? Celú rodinu jej vyvraždila a ona pokojne sedí a vkladá naučené frázy ! prliš veľa "" "" na jednu jezidku !

zkzkz ( 8. října 2018 09:38 )

snehulak ( 8. října 2018 09:08 )

Tu Nobelovku dostala vlastně za co? Že byla znásilněna, že utekla, nebo že to vyjevila světu?

mrdkazkrtka ( 8. října 2018 09:01 )

Náboženství míru..hmm

Zobrazit celou diskusi